Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Berlíne sa v nedeľu uskutoční summit o Líbyi

Turisti fotografujú pred budovou Ríšskeho snemu (Reichstag) počas sneženia 2. januára 2019 v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO.

Berlín 14. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude v nedeľu 19. januára v Berlíne hostiť summit o Líbyi. Konkrétny termín v utorok potvrdila nemecká vláda, uviedla agentúra DPA.

Vrcholnú schôdzku Nemecko organizuje v spolupráci s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, ktorí spoločne s osobitným vyslancom OSN pre Líbyu Ghassanom Salamém už od septembra 2019 vedie konzultácie s cieľom nájsť mierové riešenie konfliktu v Líbyi.

Na summite sa podľa informácií agentúry AFP zúčastní 11 krajín vrátane zástupcov Európskej únie, Číny, Francúzska, Ruska, Spojených štátov a Turecka. Pozvanie dostali aj predseda medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž a jeho rival, poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Haftar v pondelok odmietol v Moskve podpísať navrhovanú dohodu o prímerí a vyžiadal si dva dni na jej preštudovanie.

O dobytie líbyjského hlavného mesta Tripolis sa Haftar usiluje už od vlaňajšieho apríla. V nedeľu začalo platiť v Líbyi prímerie, na ktoré vyzvali Rusko a Turecko.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.