Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko v súvislosti so situáciou v Bosne vyzvalo na sankcie

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Projekt Milorada Dodika v súčasnosti znamená hrozbu, že architektúra Daytonskej mierovej dohody bude zničená, uviedol nemecký minister zahraničných vecí.

Brusel/Berlín 16. novembra (TASR) - Na uvalenie sankcií na politických vodcov Bosny a Hercegoviny (BaH) vyzval v pondelok v Bruseli úradujúci nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Informovala o tom agentúra DPA.

Maas popri konzultáciách prebiehajúcich v Bruseli uviedol, že by sa mal zvážiť tvrdší prístup v záujme zastavenia súčasného vývoja v krajine. Sankcie by podľa neho mohli zasiahnuť tých, ktorí v Bosne spochybňovali štátne štruktúry, pokúšali sa podnecovať ľudí k nenávisti alebo chceli prerušiť väzby s EÚ.

"Vývoj v Bosne a Hercegovine je extrémne znepokojujúci," podotkol Maas. "My v Európskej únii voči tomu nemôžeme zostať ľahostajní," dodal.

Napätie v Bosne v uplynulom období vzrástlo po tom, čo srbský člen trojčlenného predsedníctva krajiny Milorad Dodik pohrozil odtrhnutím bosnianskymi Srbmi obývanej časti krajiny a ohlásil kroky v tomto smere.

Bosna bola obeťou balkánskej vojny v rokoch 1992-95, ktorá si vyžiadala 100.000 mŕtvych, pripomína DPA. Základy dnešnej Bosny, ktorá v súčasnosti pozostáva z bosniansko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiky srbskej (RS), položila Daytonská mierová dohoda z roku 1995.

Projekt Milorada Dodika v súčasnosti znamená hrozbu, že architektúra Daytonskej mierovej dohody bude zničená, uviedol nemecký minister zahraničných vecí.