Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vyše sto nemeckých farností sa rozhodlo požehnať homosexuálne zväzky

Vikár Wolfgang Rothe (vľavo) dáva požehnanie dvojici Christine Walterovej a Almut Münsterovej počas katolíckej bohuslužby 9. mája 2021 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Nemeckú petíciu za ignorovanie rozhodnutia Kongregácie pre náuku viery podpísalo v marci 2600 kňazov a diakonov, ako aj 277 teológov.

Berlín 10. mája (TASR) – Viac ako 100 farností v Nemecku sa v pondelok zapojilo do iniciatívy s heslom Láska zvíťazí, ktorej cieľom je udeliť požehnanie zväzkom osôb rovnakého pohlavia. Nemeckí progresívni katolíci tak vystúpili proti dokumentu, ktorý v marci vydala vatikánska Kongregácia pre náuku viery. Tá partnerstvá homosexuálov neschvaľuje s odôvodnením, že „nemôže požehnať hriech". Informovala o tom agentúra AFP.

„Budeme naďalej stáť pri ľuďoch, ktorí sa zaviažu k záväznému partnerstvu, a požehnáme ich vzťah," uvádza sa vo vyhlásení na webstránke iniciatívy, ktorej vznik podnietili kňazi, diakoni a dobrovoľníci.

Na bohoslužbách dostanú požehnanie všetky páry bez ohľadu na svoju pohlavnú orientáciu. V rámci tejto iniciatívy sa budú v rôznych mestách vrátane Berlína, Kolína nad Rýnom, Hamburgu, Frankfurtu nad Mohanom či Mníchova okrem tradičných bohoslužieb konať i vonkajšie podujatia a on-line akcie.

Zatiaľ čo niektorí poprední nemeckí biskupi deklaráciu Vatikánu podporili, iní kongregáciu obvinili z potláčania teologických diskusií medzi nemeckými katolíkmi. Nemeckú petíciu za ignorovanie rozhodnutia Kongregácie pre náuku viery podpísalo v marci 2600 kňazov a diakonov, ako aj 277 teológov.

„Musíme konečne ako cirkev uznať, že sexualita je súčasťou života - a nielen v manželstve muža a ženy, ale vo všetkých verných, dôstojných a na rešpekte založených ľúbostných vzťahoch," povedala spolupredsedníčka pracovnej skupiny pre sexualitu Ústredného výboru nemeckých katolíkov (ZdK).