Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Viacero nemeckých okresných súdov evakuovali pre bombové hrozby

Na snímke policajti stoja pred budovou úradu prokuratúry 7. júla 2020 v Erfurte. V Nemecku evakuovali v utorok budovy okresných súdov vo viacerých mestách - v Mainzi, Lübecku a Wolfsburgu, ako aj úrad prokuratúry v Erfurte. Dôvodom boli anonymné bombové hrozby. Foto: TASR/AP

V Chemnici v reakcii na podobnú hrozbu uzavreli ulicu pred budovou súdu.

Berlín 7. júla (TASR) - V Nemecku evakuovali v utorok budovy okresných súdov vo viacerých mestách - v Mainzi, Lübecku a Wolfsburgu, ako aj úrad prokuratúry v Erfurte. Dôvodom boli anonymné bombové hrozby.

Doposiaľ sa v budovách súdov nenašlo nič podozrivé, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne policajné zbory.

Bombová hrozba týkajúca sa okresného súdu v západonemeckom meste Mainz v spolkovej krajine Porýnie-Falcko si vynútila evakuáciu súdnej budovy, ktorú prehľadali za pomoci pátracích psov. Preventívne vyprázdnili aj niekoľko okolitých budov.

V metropole Durínska Erfurt boli do utorňajšieho poludnia zrušené všetky pojednávania. V Chemnici v reakcii na podobnú hrozbu uzavreli ulicu pred budovou súdu.

Kto je za utorkové bombové hrozby zodpovedný, nebolo bezprostredne jasné.

Ako napísal denník Der Tagesspiegel, hrozby odpálenia bombových náloží minulý piatok zaznamenali minulý piatok aj radnice v mestách Lipsko, Essen a Augsburg.

V apríli tohto roku z rovnakých dôvodov evakuovali budovu krajinského súdu v Berlíne. Tento incident súvisel s prípadom muža obvineného zo zaslania viac než 100 listov s krajne pravicovým obsahom politikom, novinárom či predstaviteľom štátnych úradov.

Krátko pred začatím pojednávania dostal súd fax podpísaný "Heil Hitler" s hrozbou, že okolo pojednávacej miestnosti sú uložené výbušniny.