Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecko vlani zažilo 9000 politicky motivovaných zločinov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Politicky motivované trestné činy dosiahli v Nemecku v roku 2021 vôbec najvyššiu úroveň od roku 2001, keď sa začali viesť záznamy o takejto činnosti.

Berlín 28. marca (TASR) - V Nemecku zaznamenali vlani približne 9000 politicky motivovaných trestných činov súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Povedal to v pondelok šéf nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch v rozhovore pre médiá patriace do skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Münch ďalej vyjadril predpoklad, že páchatelia takýchto činov sa po odznení pandémie zrejme sústredia na iné aktuálne témy, napríklad na klimatické zmeny.

BKA predpokladá, že Nemecko bude aj naďalej - s príchodom nových spoločenských problémov - zažívať nárast "politicky motivovaných trestných činov".

Šéf BKA tiež povedal, že v pozadí takýchto skutkov zaznamenaných počas uplynulého roka často nebol len nesúhlas s konkrétnymi koronavírusovými reštrikciami, ale odpor voči ústavnému demokratickému zriadeniu.

Politicky motivované trestné činy dosiahli v Nemecku v roku 2021 vôbec najvyššiu úroveň od roku 2001, keď sa začali viesť záznamy o takejto činnosti. Rekordne vysoký bol v Nemecku vlani aj počet takých politicky motivovaných trestných činov, ktoré neboli spojené s pravicovou, ľavicovou ani nijakou inou známou ideológiou, uvádza agentúra DPA.