Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku sa v sobotu konali protipandemické demonštrácie

Na archívnej snímke protesty v Nemecku. Foto: TASR/AP

Väčšina účastníkov nedodržiavala platné opatrenia o povinných rúškach a rozstupoch. Polícia následne zhromaždenie prerušila.

Berlín 30. januára (TASR) - Vo viacerých nemeckých mestách sa v sobotu konali zhromaždenia namierené proti pandemickým opatreniam. Vo Frankfurte a Freiburgu sa zišli tisíce ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Až 4000 ľudí sa zhromaždilo vo Frankfurte nad Mohanom v nemeckej spolkovej krajine Hesensko. Odporcovia a kritici pandemických opatrení sa v centre mesta zišli pod heslom "Moje telo patrí mne - slobodné rozhodovanie o medicínskych preventívnych opatreniach."

Väčšina účastníkov nedodržiavala platné opatrenia o povinných rúškach a rozstupoch. Polícia následne zhromaždenie prerušila. Úrady začali trestné konanie voči jednej osobe, ktorá mala pri sebe dáždnik, ktorý však bolo možné použiť ako zbraň, píše DPA.

Zhromaždenie po prerušení pokračovalo až do večera a malo pokojný priebeh. Na bezpečnosť dohliadalo veľké množstvo policajtov i helikoptéra.

Približne 4500 osôb sa zišlo vo Freiburgu v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, aby vyjadrili nespokojnosť s povinným nosením rúšok a ďalšími pandemickými opatreniami.

Demonštrácie sa konali aj v meste Brandenburg an der Havel, v Lipsku, Schwerine na severe a Cuxhavene na severozápade krajiny.