Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vojenská prehliadka v Nemecku čelí kritike

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Sevim Dagdelenová zo strany Ľavica poukázala na Twitteri aj na civilné obete vojny v Afganistane.

Berlín 14. októbra (TASR) – Kontroverzné reakcie a kritiku si vyslúžila vojenská prehliadka, ktorá sa konala v stredu večer v Berlíne s cieľom uctiť si pamiatku 59 príslušníkov nemeckej armády, ktorí padli počas misie v Afganistane. Mnohí užívatelia sociálnych sietí, komentári či politici ju totiž vo štvrtok prirovnali k prehliadkam z nacistickej éry, píše agentúra DPA.

Spolková vláda a parlament sa zhruba 90.000 mužom a ženám poďakovali za ich náročnú službu v Afganistane. Vojaci na ceremónii pri príležitosti ukončenia 20-ročného vojenského nasadenia Nemecka v Afganistane pochodovali pred budovou Ríšskeho snemu s horiacimi fakľami. Prítomní boli zástupcovia piatich ústavných orgánov vrátane kancelárky Angely Merkelovej.

Takýto pochod je najdôležitejším typom ceremoniálneho aktu nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehru) – jeho počiatky siahajú až do 16. storočia. Slúži na vyjadrenie pocty napríklad prezidentovi, kancelárovi či ministrovi obrany pri ich odchode z funkcie. Jeho súčasťami bývajú okrem samotného vojenského pochodu aj viaceré hudobné vložky vrátane štátnej hymny. V roku 2015 sa podobný pochod uskutočnil napríklad pri príležitosti 60. výročia vzniku Bundeswehru.

Ľavicová politička Jutta Ditfurthová nazvala prehliadku konajúcu sa pred nemeckým parlamentom ako „militarizáciu spoločnosti". Sevim Dagdelenová zo strany Ľavica poukázala na Twitteri i na civilné obete vojny v Afganistane a položila otázku: „Čo tu chceme touto vojenskou maškarádou sláviť?"

Naopak, politička Slobodnej demokratickej strany Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová v tejto súvislosti uviedla, že ceremónia bola primeraná svojou „formou, úctou a jediným správnym miestom", na ktorom sa konala. Za „vhodné, dôstojné a dojímavé" označil toto podujatie i Omid Nouripour zo strany Zelených.