Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecko vpustí občanov 10 krajín zo schváleného zoznamu EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra uviedlo, že od štvrtka krajina povolí vstup na svoje územie bez obmedzení ľuďom z Austrálie, Gruzínska, Kanady, Čiernej Hory, Nového Zélandu, Thajska, Tuniska a Uruguaja.

Berlín 1. júla (TASR) – Nemecko dnes oznámilo, že zmierňuje obmedzenia na hraniciach a umožní vstup cestujúcim iba z desiatich krajín, ktoré schválila Európska únia. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že od štvrtka krajina povolí vstup na svoje územie bez obmedzení ľuďom z Austrálie, Gruzínska, Kanady, Čiernej Hory, Nového Zélandu, Thajska, Tuniska a Uruguaja. Platí to aj pre Japonsko, Južnú Kóreu, no aj Čínu, ktorá sa na zozname EÚ nenachádza – ale iba v prípade, ak aj tieto krajiny zrušia všetky obmedzenia týkajúce sa nemeckých občanov vstupujúcich do krajiny.

Európska únia v utorok v súvislosti s cestovnými obmedzeniami zavedenými počas koronakrízy predstavila zoznam 14 štátov, ktorých občania budú môcť od stredy slobodne vstúpiť na územie krajín EÚ a schengenskej zóny. Nemecko z tohto zoznamu vylúčilo Alžírsko, Maroko, Rwandu a Srbsko.

Čína sa zatiaľ na zoznam EÚ nedostala, pretože nesplnila podmienku reciprocity, teda nezrušila všetky obmedzenia týkajúce sa európskych občanov vstupujúcich do krajiny.