Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výbuch v Leverkusene si vyžiadal najmenej dve obete a 31 zranených

Hustý čierny dym stúpa k oblohe po mohutnej explózii, ku ktorej došlo v areáli chemického závodu v nemeckom meste Leverkusen v utorok 27. júla 2021. Foto: TASR/DPA

Úrady odporučili ľuďom vyhnúť sa Leverkusenu a polícia tiež na niekoľko hodín uzavrela hlavné prístupové cesty do mesta.

Leverkusen 27. júla (TASR) – Utorňajší výbuch v priemyselnom parku v Leverkusene, kde sa nachádzajú chemické závody, si vyžiadal už najmenej dve obete. Stúpol aj počet zranených, ktorých je 31. Nezvestných je stále päť ľudí, píšu agentúry AP a Reuters.

Hasičom sa požiar, ktorý vypukol v dôsledku explózie, podarilo uhasiť až po takmer štyroch hodinách. K výbuchu, ktorého príčiny zatiaľ nie sú známe, došlo o 9.40 h.

Ako uvádza agentúra AP, úrady krátko po výbuchu vyzvali občanov z okolitých lokalít, aby nevychádzali zo svojich domovov a neotvárali okná ani dvere. Neskôr však oznámili, že nebezpečenstvo kontaminácie ovzdušia s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí.

Nemecký Spolkový úrad pre civilnú ochranu a pomoc pri katastrofách klasifikoval incident ako „extrémnu hrozbu". Hasiči z Kolína nad Rýnom však neskôr na Twitteri oznámili, že merania znečistenia ovzdušia „neukázali nijaký druh abnormality". V meraniach však budú pokračovať aj naďalej.

Podľa miestnej samosprávy v areáli vybuchli nádrže s rozpúšťadlami. Spoločnosť Currenta, ktorá je zodpovedná za prevádzku priemyselného parku, spresnila, že nádrže sa nachádzali v časti, kde sa spracováva odpad.

Úrady odporučili ľuďom vyhnúť sa Leverkusenu a polícia tiež na niekoľko hodín uzavrela hlavné prístupové cesty do mesta.