Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko vylúčilo možnosť uzavretia svojich hraníc s Poľskom

Na archívnej snímke z 27. mája 2020 nemecký Horst Seehofer. Foto: TASR/DPA

Hoci je Berlín podľa Seehofera zo súčasného migračného náporu znepokojený, nejde o taký masívny prílev utečencov, aký Nemecko zažívalo v rokoch 2015-2016.

Berlín 20. októbra (TASR) - Nemecko napriek nárastu počtu uchádzačov o azyl, ktorí prichádzajú do východných krajín EÚ cez Bielorusko, neplánuje uzavrieť svoje hranice so susedným Poľskom. Oznámil to v stredu nemecký minister vnútra Horst Seehofer, ktorého citovala agentúra AFP.

Seehofer povedal novinárom, že dosluhujúca vláda kancelárky Angely Merkelovej nemá v úmysle prijať taký drastický a z právneho hľadiska sporný krok, akým by bolo uzavretie hraníc s Poľskom.

V liste adresovanom poľskému ministrovi vnútra Mariuszovi Kaminskému Seehofer namiesto toho navrhol posilnenie spoločných kontrol pozdĺž spoločných hraníc oboch krajín. Hoci odpoveď z Varšavy zatiaľ nedostal, nemecký minister ocenil razantné kroky, ktoré prijíma poľská vláda na zastavenie náporu migrantov.

Na zavedenie dočasných kontrol na hranici s Poľskom vyzvali tento týždeň nemecké policajné odbory. Od začiatku roka totiž rezort vnútra v Berlíne eviduje už približne 5700 nelegálnych migrantov, ktorý prišli do Nemecka cez územie Poľska a Bieloruska.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Seehofer avizoval, že Merkelová bude o tomto probléme hovoriť aj na tohtotýždňovom summite EÚ. Zároveň ale dodal, že "kľúč na jeho riešenie je v Moskve" vzhľadom na ekonomický a politický vplyv, ktorý má Rusko na režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka.

Hoci je Berlín podľa Seehofera zo súčasného migračného náporu znepokojený, nejde o taký masívny prílev utečencov, aký Nemecko zažívalo v rokoch 2015-2016, keď do krajiny prišlo vyše milióna žiadateľov o azyl.

Nemecký minister tiež zopakoval obvinenia, že bieloruskí predstavitelia sa podieľajú na organizovaní letov migrantov z Blízkeho východu a Afriky do Minska a následne ich posielajú peši na hranice EÚ. Má ísť o odvetu Lukašenkovho režimu za sankcie, ktoré naň uvalil Západ za vážne porušovanie ľudských práv, násilné zásahy voči demokratickej opozícií a novinárom a za májové odklonenie letu Ryanair do Minsku a následné zadržanie novinára Ramana Prataseviča.