Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko začne od soboty postupne otvárať hranice

Muž sedí na rozťahovacej stoličke pred Brandenburgskou bránou v Berlíne počas koronavírusovej pandémie vo štvrtok 23. apríla 2020, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Ako oznámil spolkový minister vnútra Horst Seehofer, kontroly sa ukončia v noci na sobotu najprv na hraniciach s Luxemburskom.

Berlín 13. mája (TASR) - Kontroly na hraniciach Nemecka sa od tejto soboty (16.5.) čiastočne uvoľnia. Úplné ukončenie kontrol v dôsledku pandémie koronavírusu je však naplánované až od 15. júna. Na svojom stredajšom zasadnutí sa na tom dohodla spolková vláda, informoval denník Süddeutsche Zeitung.

Ako oznámil spolkový minister vnútra Horst Seehofer, kontroly sa ukončia v noci na sobotu najprv na hraniciach s Luxemburskom.

Na hraniciach s Dánskom je Nemecko pripravené ukončiť kontroly po tom, ako tamojšia vláda uzatvorí prebiehajúce konzultácie so svojimi susedmi, povedal Seehofer. Na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom a Švajčiarskom by však mali kontroly pokračovať až do 15. júna, ale od soboty budú len náhodné.

Ministerstvo však občanom Nemecka neodporúča v nasledujúcich týždňoch cestovať do zahraničia na turistické výlety.

Podľa Seehofera je tento postup výsledkom pozitívneho vývoja v boji s pandémiou. Ak sa však počet nových prípadov nákazy v susedných regiónoch prudko zvýši, kontroly sa znova sprísnia. Napríklad v Nemecku nesmie v priebehu siedmich dní pribudnúť v regiónoch viac ako 50 nových infekcií na 100.000 obyvateľov.

"Spájame to s jasným cieľom, pretože od polovice júna chceme mať opäť v Európe slobodný pohyb. To predpokladá, že infekcia sa bude v budúcnosti odvíjať tak ako v týchto dňoch, keď budú obyvatelia disciplinovaní, nosiť rúška a udržiavať odstup. Po zmiernení opatrení, ku ktorým dôjde v máji nielen u nás, ale aj v takmer všetkých európskych štátoch, si vieme predstaviť, že 15. júna sa budeme môcť opäť voľne pohybovať," povedal Seehofer.

Dvojtýždňová karanténa pre každého, kto prichádza do Nemecka, by sa mala podľa Seehofera vzťahovať už iba na ľudí, ktorí predtým boli v tretích krajinách - napríklad už nie na Nemcov prichádzajúcich z Francúzska alebo Holandska. O karanténe však rozhodujú vlády jednotlivých spolkových krajín.

Kontroly na hraniciach Nemecka s Dánskom, Luxemburskom, Francúzskom, Rakúskom a Švajčiarskom s cieľom obmedziť pandémiu boli zavedené 16. marca.