Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nemecko zadržalo obrovskú superjachtu sestry oligarchu Usmanova

Obrovská luxusná superjachta Dilbar, ktorá je úplne zahalená v prístave v Hamburgu v stredu 13. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Superjachta Dilbar bola spustená na vodu v roku 2016 a podľa zverejnenej ceny stála vyše 648 miliónov dolárov.

Berlín 14. apríla (TASR) - Nemecké úrady zadržali v Hamburgu obrovskú superjachtu, keď zistili, že patrí sestre ruského oligarchu Ališera Usmanova. Nemecko to oznámilo v stredu, správu priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad uviedol, že "po rozsiahlom vyšetrovaní" a napriek "zatajovaniu pri pobreží" sa mu podarilo určiť, že majiteľkou je Usmanovova sestra Gulbachor Ismajlovová.

Superjachta Dilbar bola spustená na vodu v roku 2016 a podľa zverejnenej ceny stála vyše 648 miliónov dolárov.

Kriminálny úrad dodal, že nemecké úrady pracovali v Bruseli na tom, aby zaistili, že sankcie Európskej únie sa budú vzťahovať aj na majiteľku jachty. Úrad tiež vysvetlil, že jachta už nemôže byť predaná, prenajatá, naložená nákladom a ani na ňu nemožno nastúpiť.

Spojené štáty a Európska únia minulý mesiac oznámili uvalenie ekonomických sankcií proti Usmanovovi, magnátovi v oblasti metalurgie, za jeho prepojenie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ako odvetu za inváziu na Ukrajinu.