Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nemecku nepredávali zábavnú pyrotechniku, pomohli tak prostrediu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kvalita ovzdušia sa zlepšila predovšetkým v Brémach, ukázali údaje. Na jednom mieste kleslo znečistenie jemnými prachovými časticami (PM10) o 96 percent v porovnaní s 1. januárom 2020.

Berlín 2. januára (TASR) - Zákaz predaja zábavnej pyrotechniky v Nemecku pred oslavami príchodu Nového roka pomohol zmierniť škody na životnom prostredí, vyhlásila v sobotu nemecká ekologická organizácia DUH. Podľa nej sa znížilo znečistenie ovzdušia predovšetkým v mestách Brémy a Mníchov.

Celoštátny zákaz viedol k tomu, že na niektorých miestach zaznamenali na Silvestra oveľa menšie znečistenie ovzdušia jemnými prachovými časticami, uviedlo v predbežnom hodnotení združenie na ochranu životného prostredia Deutsche Umwelthilfe (DUH), citované tlačovou agentúrou DPA.

"Je to úspech, že výrazne kleslo celkové znečistenie ovzdušia. Mnoho ľudí a zvierat tak bolo na Silvestra pokojnejších a aj zdravších," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Jürgen Resch.

Znečistenie ovzdušia potenciálne škodlivými jemnými prachovými časticami kleslo v niektorých prípadoch až o vyše 90 percent - v porovnaní s tým, keď sa naposledy príchod Nového roka oslavoval bez zákazu, teda na prelome rokov 2019 a 2020, dodalo združenie DUH. Opieralo sa pritom o predbežné hodnotenie oficiálnych údajov z merania.

Kvalita ovzdušia sa zlepšila predovšetkým v Brémach, ukázali údaje. Na jednom mieste kleslo znečistenie jemnými prachovými časticami (PM10) o 96 percent v porovnaní s 1. januárom 2020.

Podobný pokles, o vyše 90 percent, zaznamenali v jednej lokalite v Mníchove.

Oslavujúci ľudia však napriek zákazu odpaľovali zábavnú pyrotechniku po celej krajine, časť z nej si pritom kúpili nelegálne.

Environmentálne združenie DUH vyzvalo ministerku vnútra Nancy Faeserovú, aby v budúcnosti úplne zakázala silvestrovské a novoročné ohňostroje. Túto kampaň podporili okrem iných aj aktivisti za práva zvierat a predstavitelia zdravotníctva.