Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecko zakázalo vysielať nemeckojazyčnému kanálu ruskej stanice RT

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

RT je v západných krajinách považovaná za propagandistický nástroj Kremľa, ktorý v mene ruského štátu šíri konšpiračné teórie a dezinformácie.

Berlín 2. februára (TASR) - Nemeckojazyčný kanál ruskej stanice RT má zakázané vysielať v Nemecku, oznámil v stredu mediálny regulátor spolkovej republiky, informovala TASR na základe správy agentúry AFP.

Stanica RT DE je "zakázaná, pretože (kanál) nemá potrebnú vysielaciu licenciu", vysvetlila autorizačná a dozorná komisia regulačného úradu vo vyhlásení.

Európsky družicový operátor Eutelsat vyradil RT DE zo svojej ponuky na žiadosť nemeckých úradov ešte vlani v decembri, necelý týždeň po tom, ako začala stanica vysielať. RT DE však bola naďalej dostupná cez internet a mobilnú aplikáciu.

Vedenie stanice vtedy odsúdilo toto rozhodnutie ako "nelegálne" a výsledok politického tlaku Berlína.

RT je v západných krajinách považovaná za propagandistický nástroj Kremľa, ktorý v mene ruského štátu šíri konšpiračné teórie a dezinformácie. RT tieto obvinenia odmieta.

Spor o RT je jednou z viacerých tém, ktoré zaťažujú nemecko-ruské vzťahy. Ďalšími sú otrava a uväznenie ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, útoky hackerov vedené z Ruska okrem iného na Spolkový snem a aj rozsudok v kauze vraždy Čečenca s gruzínskym občianstvom v berlínskom parku Kleiner Tiergarten.