Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko zaradilo na zoznam rizikových oblastí ďalšie európske regióny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko či jeho jednotlivé regióny sa na tomto zozname nenachádzajú.

Berlín 1. októbra (TASR) - Na zoznam epidemiologicky rizikových oblastí zaradilo Nemecko ďalšie regióny v desiatich európskych krajinách vrátane celého územia Belgicka a Islandu, či niektorých častí Maďarska, Rumunska, Slovinska a Chorvátska. S odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI) o tom informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Prvýkrát na zozname sa objavili aj niektoré oblasti Spojeného kráľovstva, konkrétne celé územia Walesu a Severného Írska. Slovensko či jeho jednotlivé regióny sa na tomto zozname nenachádzajú.

Medzi regióny, kde podľa nemeckých úradov hrozí zvýšené riziko nákazy novým druhom koronavírusu, od stredy patria i časti Estónska, Írska, Litvy, ale aj takmer celé Francúzsko okrem regiónu Grand Est na východe krajiny.

Po tejto poslednej aktualizácii nemeckej spolkovej vlády sa na zozname epidemiologicky rizikových oblastí nachádzajú regióny v 17 z celkového počtu 27 krajín EÚ. Belgicko, Španielsko, Česká republika a Luxembursko sú na zoznam zaradené celé.

Jednotlivé oblasti sú považované za rizikové, ak počet nových prípadov ochorenia COVID-19 prekročí v priebehu siedmich dní hranicu 50 prípadov na 100.000 obyvateľov. Pre tieto oblasti je následne vydané varovanie pred cestovaním.

Nemecká vláda od 1. októbra zruší plošné varovanie pred cestami do viac ako 160 krajín mimo Európskej únie a schengenského priestoru. Po novom bude riziko posudzovať pre každú krajinu zvlášť.

Varovanie nie je zákazom, má však ľudí odradiť od cestovania. Zároveň umožňuje cestujúcim v Nemecku bezplatne zrušiť dovolenkové rezervácie.