Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zelení chcú vytvoriť semaforovú koalíciu s SPD a liberálmi

Na snímke Annalena Baerbocková a Robert Habeck Foto: TASR/AP

V prípade vzniku takzvanej semaforovej koalície má reálnu šancu stať sa kancelárom doterajší minister financií a líder víťaznej SPD Olaf Scholz.

Berlín 6. októbra (TASR) – Nemecká strana Zelených zamýšľa čo najskôr začať rozhovory o vytvorení novej vlády s víťazom septembrových volieb – Sociálnodemokratickou stranou Nemecka – a s liberálmi z FDP. Oznámila to v stredu spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková. FDP sa má k situácii vyjadriť v priebehu stredy, informovala agentúra DPA.

Zelení predostreli tento návrh na najnovšom rokovaní s FDP. Obe strany sú vzhľadom na volebný výsledok jazýčkom na váhach pri formovaní novej vlády v Nemecku. Po voľbách 26. septembra absolvovali tieto dve strany bilaterálne rozhovory a následne sondážne rokovali aj s SPD a CDU/CSU.

Tento krok Zelených však neznamená, že úplne vylučujú „jamajskú koalíciu" s CDU/CSU a FDP, zdôraznil spolupredseda strany Robert Habeck. Dodal však, že napriek intenzívnej snahe CDU/CSU o vytvorenie takejto vlády vidia Zelení v tejto alternatíve väčšie programové rozdiely než v prípadnej koalícii SPD, Zelených a FDP.

Ako uviedla Baerbocková, Nemecko má pred sebou „veľké výzvy" a potrebuje preto „nový začiatok".

„Táto krajina si nemôže dovoliť dlhý pat," citovala ju agentúra AFP.

Všetky strany sa usilujú vyhnúť situácii spred štyroch rokov, keď sa povolebné rokovania naťahovali niekoľko mesiacov.

V prípade vzniku takzvanej „semaforovej koalície" (SPD, FDP a Zelení) má reálnu šancu stať sa kancelárom doterajší minister financií a líder víťaznej SPD (25,7 percenta hlasov) Olaf Scholz.

Naopak, situácia sa komplikuje pre lídra CDU Armina Lascheta, ktorý doviedol stranu k najhoršiemu volebnému výsledku v jej histórii (24,1 percenta hlasov) a už teraz čelí kritike aj v rámci vlastnej strany.