Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V nemeckom železničnom sektore sa žiada viac priestoru pre konkurenciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to z postoja Protimonopolnej komisie.

Berlín 28. júla (TASR) - Protimonopolná komisia žiada, aby v Nemecku došlo k oddeleniu vlastníctva infraštruktúry a prevádzkovej činnosti, ktorá patrí Deutsche Bahn (DB). Informuje o tom portál Railway Gazette International. Svoje divízie osobnej a nákladnej dopravy by mala predať súkromným podnikateľom. Komisia to uvádza v piatej bienálnej správe o železničnom trhu v krajine.

Podľa komisie tým, že DB vlastní infraštruktúru a je aj dopravcom osôb a nákladu, sa vytvárajú podmienky na diskrimináciu jej konkurentov. Z toho dôvodu je komisia presvedčená, že jedinou cestou, ako vytvoriť v nemeckom železničnom sektore čisté podnikateľské prostredie, je dôsledne oddeliť vlastníctvo infraštruktúry od dopravných činností Deutsche Bahn AG.

Komisia informuje, že terajší právny rámec sa musí zmeniť, aby sa odstránili prekážky pre rozvoj konkurencie. Aj keď komisia víta, že sa v Nemecku v novelizácii zákona o doprave zapracúvajú európske predpisy, súčasne poukazuje na to, že nový zákon neodstráni "stagnujúci" stav konkurencie, dokonca oslabí jej súčasnú úroveň a zároveň vytvorí podmienky pre právnu neistotu.

Komisia upozorňuje, že v sektore treba viac transparentnosti a federálneho dohľadu. Potrebné je vytvoriť nezávislý orgán, ktorý posúdi možnosť ďalších deregulačných opatrení.

"Zákonodarcovia by mali byť aktívnejší v presadzovaní hospodárskej súťaže na železničnom trhu krajiny," povedal predseda protimonopolnej komisie Daniel Zimmer. Dodal, že "väčšina cestujúcich by mala z fungujúcej súťaže výhody".