Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nemecko zjednodušuje vízové predpisy pre bieloruskú opozíciu

Demonštranti so starými bieloruskými národnými zástavami pochodujú počas opozičného protestného zhromaždenia proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskom Minsku v nedeľu 13. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Opatrenie je podľa denníka zamerané na traumatizované obete mučenia.

Berlín 4. februára (TASR) - Nemecko sa rozhodlo zjednodušiť pravidlá udeľovania víz pre prenasledovaných predstaviteľov bieloruskej opozície. Informoval o tom vo štvrtok nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Opatrenie je podľa denníka zamerané na traumatizované obete mučenia. Má sa ním má uľahčiť vstup do Nemecka osobám, ktoré potrebujú ochranu, i prijatie perzekvovaných ľudí a ich najbližších rodín.

Opatrenia sú súčasťou tzv. akčného plánu bieloruská občianska spoločnosť. Oznámil ich štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Michael Roth, keď odpovedal na interpeláciu poslanca Spolkového snemu za stranu zelených Manuela Sarrazina.

Víza bieloruským opozičným aktivistom už vydali Poľsko a Litva, pripomína denník Süddeutsche Zeitung. Dodáva, že nemeckí zelení nové vízové pravidlá privítali a označili ich za "dôležitý, aj keď oneskorený prejav solidarity s bieloruským demokratickým hnutím".