Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel svetoznámy Klaus Schulze, priekopník elektronickej hudby

Na archívnej snímke z 23. mája 2001 nemecký hudobník Klaus Schulze kompanuje vo svojom nahrávacom štúdiu v Oldau. Foto: TASR/AP

Schulze bol plodný autor, producent a interpret s desiatkami albumov na svojom konte. Kariéru začal koncom 60. rokov ako bubeník krautrockovej skupiny Tangerine Dream

Berlín 28. apríla (TASR) - Vo veku 74 rokov zomrel nemecký hudobník Klaus Schulze, ktorý ovplyvnil celý rad umelcov - od Davida Bowieho po Kanyeho Westa. Schulze bol po celom svete známy ako priekupník elektronickej hudby a významný predstaviteľ nemeckého hudobného hnutia krautrock.

O jeho úmrtí v piatok informovala agentúra AFP na základe oznámenia, ktoré na sociálnej sieti Facebook zverejnil hudobníkov syn Maximilian.

Schulze bol plodný autor, producent a interpret s desiatkami albumov na svojom konte. Kariéru začal koncom 60. rokov ako bubeník krautrockovej skupiny Tangerine Dream. Čoskoro z nej však odišiel a založil kapelu Ash Ra Tempel.

V roku 1972 vydal debutový album Irrilicht. Následne pokračoval v sólovej kariére, pričom vydal viac ako 50 albumov. Schulze v nich aj pomocou syntezátorov vytváral zložito prekomponované celky a stál i pri zrode žánrov ambient a techno.

Pracoval aj na filmových soundtrackoch - naposledy spolupracoval so skladateľom Hansom Zimmerom na filme Duna z roku 2021.

Inšpirovaný touto spoluprácou začal Schulze pracovať na ďalšom albume - Deus Arrakis. Jeho vydanie je naplánované na 10. júna.

O Schulzeho smrti informoval v stredu jeho syn. Otec podľa neho zomrel po dlhej chorobe v utorok 26. apríla.