Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Posudok o zneužívaní odhalil i pochybenia pápeža Benedikta XVI.

Na archívnej snímke z 8. decembra 2015 emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Bývalý pápež Benedikt XVI. podľa AFP autorom správy poskytol 82-stranové vyhlásenie týkajúce sa ich otázok.

Mníchov 20. januára (TASR) - Nový znalecký posudok o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými, ktorý predstavili vo štvrtok v Nemecku, vyčíta emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., že v čase, keď pôsobil ako arcibiskup v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze, sa v štyroch prípadoch dopustil zlyhaní a nečinnosti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie právnika Martina Puscha v Mníchove.

"Celkovo sme prišli k záveru, že vtedajší arcibiskup kardinál (Joseph) Ratzinger, môže byť z pochybení obvinený v štyroch prípadoch," uviedol Pusch.

Benedikt XVI. (94), ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 – 2013, pochybenia týkajúce sa svojho pôsobenia na čele arcidiecézy v Mníchove a vo Freisingu (1977 – 1982) vo všetkých prípadoch odmietol.

Odborná štúdia, ktorú pre arcidiecézu vypracovala právnická firma Westpfahl Spilker Wastl (WSW), uvádza 497 obetí zneužívania v rokoch 1945 – 2019, pričom väčšinu z nich tvorili malí chlapci a tínedžeri. Vo vypracovanej správe sa spomína najmenej 235 údajných páchateľov vrátane 173 kňazov a deviatich diakonov. Napriek obvineniam z páchania alebo tolerovania zneužívania sa k pastoračnej činnosti vrátilo 40 duchovných, píše sa v správe.

Bývalý pápež Benedikt XVI. podľa AFP autorom správy poskytol 82-stranové vyhlásenie týkajúce sa ich otázok. Jeho hovorca Georg Gänswein pre denník Bild uviedol, že pápež zverejnenie správy podporuje a osudy obetí zneužívania mu nie sú ľahostajné. Benedikt XVI. sa stal vôbec prvým pápežom za 600 rokov, ktorý odstúpil z tejto funkcie. V súčasnosti žije v ústraní v bývalom kláštore nachádzajúcom sa na území Vatikánu.

Správa, ktorá skúmala, "či zodpovedné osoby konali v súlade s právnymi požiadavkami... a či náležite konali pri prípadoch podozrení a možných páchateľov", taktiež uvádza v dvoch prípadoch pochybenia zo strany súčasného arcibiskupa Reinharda Marxa, ktorý je popredným spojencom pápeža Františka.

Pochybenia v 21 prípadoch sa spomínajú i v prípade kardinála Friedricha Wettera, ktorý bol Benediktovým priamym nástupcom vo funkcii mníchovského arcibiskupa. Ten akúkoľvek zodpovednosť taktiež poprel.