Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecký bankár Nathan Mayer Rothschild sa narodil pred 240 rokmi

V roku 1777 sa narodil britský bankár NATHAN MAYER ROTHSCHILD, zakladateľ dynastie bankárov s medzinárodným vplyvom. Zomrel 28.7.1836. Foto: wikimedia.org

Svoje meno označujú za synonymum pre kvalitu a dokonalosť v oblasti finančných služieb, vína, výtvarného umenia a architektúry.

Frankfurt nad Mohanom/Bratislava 16. septembra (TASR) – Od narodenia nemeckého bankára a podnikateľa židovského pôvodu Nathana Mayera Rothschilda uplynie v sobotu 16. septembra 240 rokov.

Meno Rothschild je svetoznámym pojmom. Dynastia slávnych bankárov a finančníkov sa stala nielen predmetom obdivu, ale najmä rôznych teórií.

Zakladateľom a hlavou bohatého klanu bol Mayer Amschel Rothschild, otec Nathana Mayera Rothschilda. Mal päť synov, ktorí sa výraznou mierou podieľali na rozvoji rodinného impéria. Každý z nich odišiel do iného európskeho štátu, kde začal vyvíjať finančné aktivity. Založili bankové domy v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, britskom Londýne, francúzskom Paríži, rakúskej Viedni a talianskom Neapole.

Svoje meno označujú za synonymum pre kvalitu a dokonalosť v oblasti finančných služieb, vína, výtvarného umenia a architektúry. Za základ svojho úspechu považujú najmä silné partnerstvo a dobrú spoluprácu. Vytvorili sieť, pomocou ktorej si vymieňali dôležité informácie o trhu. Ich heslom je a bolo "Concordia, Integritas, Industria", čiže "jednota, integrita, priemysel".

Nathan Mayer Rothschild sa narodil 16. septembra 1777 v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. V roku 1798 sa presťahoval do britského Manchestru a začal obchodovať s textilom a financiami. Neskôr sa presunul do Londýna, kde po čase založil banku N. M. Rothschild & Sons. Za najlepší obchod tej doby považujú Rothschildovci financovanie britskej vlády a jej spojencov v boji proti Napoleonovi. Briti na financovanie konfliktu s Napoleonom vydali dovtedy najväčšie množstvo dlhopisov a ich štátny dlh sa strojnásobil. V predvečer osudovej bitky pri Waterloo klesla hodnota britských štátnych dlhopisov zo 100 libier na 50. Podľa legendy práve v tomto momente Nathan Rothschild získal svoje prvé milióny. Vraj sledoval bitku a do Londýna sa dostal ešte skôr ako informácia o britskom víťazstve. Ale pravdou je, že Nathan Rothschild mal dobre zorganizovanú informačnú službu a o porážke Napoleona sa dozvedel asi o 48 hodín skôr ako britská vláda. Okrem toho Nathan Rothschild požičal značnú sumu peňazí aj pruskej vláde. V rámci podnikania sa stal nákup dlhopisov veľmi významnou zložkou a patril k hlavným činnostiam jeho banky.

V roku 1816 jeho bratia získali šľachtický titul (Freiherr teda Barón) od rakúskeho cisára. Odvtedy mohli používať šľachtický predikát ku svojmu priezvisku von Rothschild. V erbe Rothschildovcov boli štyri šípy a od roku 1818, kedy šľachtický titul získal aj Nathan Mayer Rothschild, potom pribudol piaty šíp. No Nathan Rothschild sa rozhodol šľachtický titul Freiherr von Rothschild nepoužívať.

V nasledujúcich desaťročiach boli výraznými zdrojmi príjmov zlatá horúčka v americkej Kalifornii a Austrálii, získavanie dôležitých dolov v Španielsku, financovanie sieti železníc, investícia do viníc vo Francúzsku či prevádzkovanie Kráľovskej mincovne v Londýne. Významným benefitom ich podnikania boli tiež priateľstvá so slávnymi, mocnými a bohatými osobnosťami.

Nathan Mayer Rothschild zomrel 28. júla 1836 vo veku 58 rokov vo Frankfurte nad Mohanom.

Zaujímavosťou tejto rodiny boli tiež vopred dohodnuté sobáše medzi sesternicami a bratrancami, čím sa mali zachovať rodinné tajomstvá aj bohatstvo. Neskôr sa však od toho upustilo a Rothschildovci sa začali sobášiť aj mimo rodiny, zvyčajne si však brali členov aristokracie alebo iných finančných dynastií. Aby rodina nebola škandalizovaná závet Amschela Rothschilda vraj zakázal dedičom súdiť sa o majetok.