Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký Bundesrat odobril balík opatrení na boj proti pandémii

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Opatrenia nariaďujú dodržiavať takzvané pravidlo 3G – uzdravení, očkovaní alebo nedávno testovaní – pre dochádzku na pracovisko a pre cestovanie verejnou dopravou.

Berlín 19. novembra (TASR) - Horná komora nemeckého parlamentu, Spolková rada (Bundesrat), v piatok schválila novú legislatívu zameranú na potlačenie štvrtej vlny pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Bundesrat prijal balík opatrení jednomyseľne. Nová právna norma nahradí núdzové ustanovenia, ktorých platnosť sa skončí na budúci štvrtok.

Opatrenia nariaďujú dodržiavať takzvané pravidlo 3G – uzdravení, očkovaní alebo nedávno testovaní – pre dochádzku na pracovisko a pre cestovanie verejnou dopravou. Opatrenia však vylučujú zatváranie škôl či podnikov. Okrem iného zavádzajú aj prísnejšie tresty pre každého, kto sfalšuje očkovací preukaz.

Balík ešte vo štvrtok schválil nemecký Spolkový snem (Bundestag). Na nových opatreniach sa zhodli na krízovom virtuálnom zasadnutí premiéri 16 spolkových krajín s dosluhujúcou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Na videokonferencii sa zúčastnil aj súčasný vicekancelár a minister financií Olaf Scholz, ktorý zrejme v decembri nahradí Merkelovú na čele spolkovej vlády.

"Musíme urýchlene zabrzdiť exponenciálny rast počtu infikovaných a nových pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti," uviedla Merkelová, ktorá označila súčasnú epidemickú situáciu v Nemecku za "veľmi dramatickú".

Podľa dosluhujúcej kancelárky by sa mnohé zo súčasných opatrení vôbec nemuseli zavádzať, ak by bola v Nemecku vyššia úroveň zaočkovanosti.