Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký kancelár Scholz sa vo štvrtok v Berlíne stretne s Netanjahuom

Nemecký kancelár Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obaja šéfovia vlád budú počas pracovného obeda diskutovať o dvojstrannej spolupráci, aj o medzinárodných a regionálnych záležitostiach.

Berlín 13. marca (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz prijme vo štvrtok 16. marca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, oznámil v pondelok hovorca vlády Steffen Hebestreit v Berlíne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Obaja šéfovia vlád budú počas pracovného obeda diskutovať o dvojstrannej spolupráci, aj o medzinárodných a regionálnych záležitostiach.

Napriek najnovšej kritike Netanjahuovej politiky sa nemecký kancelár na návštevu teší, ubezpečil Hebestreit.

Vnútropolitickú situáciu v Izraeli poznačili rozsiahle demonštrácie proti justičnej reforme plánovanej Netanjahuovou kaoličnou vládou. Okrem radikálnej pravice ju tvoria aj ultraortodoxné náboženské strany.

Knesset v prípade presadenia reformy bude môcť zvrátiť rozhodnutia najvyššieho súdu. Kritici to vnímajú ako ohrozenie deľby moci v Izraeli a aj demokracie.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier patrí k niekoľkým svetovým lídrom, ktorí vyjadrili obavy nad týmto sporným plánom justičnej reformy v Izraeli.