Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecký kancelár v príhovore podporil suverenitu Ukrajiny

Olaf Scholz, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Scholz ešte pred Vianocami vyhlásil, že každý, kto poruší ukrajinské hranice, musí počítať s primeranou reakciou.

Berlín 31. decembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz vo svojom prvom novoročnom príhovore pevne podporil Ukrajinu a zdôraznil "nedotknuteľnosť jej hraníc" na pozadí zvýšených obáv z ruskej invázie. Informovala o tom v noci na piatok tlačová agentúra AFP, citujúc z prepisu jeho prejavu poskytnutého médiám vopred.

Scholzovo jasné varovanie adresované Moskve predstavuje neobvyklé posolstvo v novoročnom príhovore, ktorý je zvyčajne venovaný domácim záležitostiam. "Pokiaľ ide o Ukrajinu, v súčasnosti sú tu nové výzvy. Nedotknuteľnosť hraníc je cenným aktívom a nedá sa o ňom vyjednávať," uviedol nemecký kancelár.

Scholz vo svojom príhovore ďalej označil transatlantickú spoluprácu za "nevyhnutnú" pre bezpečnosť Európy, vyzval však aj na širšiu medzinárodnú kooperáciu a vytvorenie "suverénnej a silnej Európy", ktorá bude schopná postaviť sa za seba.

So zreteľom na to, že Nemecko od 1. januára prevezme predsedníctvo v skupine G7, Scholz vyhlásil, že sa bude snažiť urobiť z tohto združenia siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta "priekopníka klimaticky neutrálnej ekonomiky a spravodlivého sveta", uvádza sa vo zverejnenom prepise.

Scholz ešte pred Vianocami vyhlásil, že každý, kto poruší ukrajinské hranice, musí počítať s primeranou reakciou. Nemecká vláda takisto žiada obnovenie rokovaní v tzv. normandskom formáte, na ktorom sa zúčastňujú i Nemecko a Francúzsko.

Toto diplomatické zoskupenie zahŕňa najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.