Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký kancelár zagratuloval novej talianskej premiérke Meloniovej

Na snímke predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová číta zoznam navrhovaných ministrov novej talianskej vlády v Prezidentskom paláci v Ríme 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Teším sa na pokračovanie úzkej spolupráce s Talianskom v EÚ, NATO a G7, napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.

Berlín 23. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz zagratuloval v sobotu Giorgii Meloniovej k vymenovaniu za taliansku premiérku a uviedol, že sa teší na vzájomnú spoluprácu s Rímom v rámci Európskej únie, skupiny krajín G7 a Severoatlantickej aliancie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Teším sa na pokračovanie úzkej spolupráce s Talianskom v EÚ, NATO a G7," napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter. Poďakoval sa tiež odchádzajúcemu predsedovi talianskej vlády Mariovi Draghimu za "dobré nemecko-talianske partnerstvo" za posledné roky.

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny. Meloniová je šéfkou krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI).

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny bojujúcej proti ruským inváznym silám.