Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký komisár vlády: Deti na školách sú vystavené antisemitizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Podľa komisára by malo byť povinné nahlasovanie incidentov s protižidovským podtónom na školách.

Berlín 27. mája (TASR) - Deti v nemeckých školách sú vystavené antisemitizmu nielen zo strany spolužiakov, ale i učiteľov. V sobotu to uviedol komisár nemeckej vlády pre oblasť boja proti antisemitizmu Felix Klein, ktorý v tejto súvislosti vyzval na lepšie vzdelávanie pedagógov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Všimli sme si, že antisemitizmus sa šíri aj na školách, a to vo forme nevhodných poznámok nielen od žiakov, ale aj zo strany vyučujúcich. Treba urýchlene prijať potrebné opatrenia," vyhlásil Klein.

Komisár tiež dodal, že podľa neho by malo byť povinné nahlasovanie incidentov s protižidovským podtónom na školách. Reagovanie na protižidovské a rasistické poznámky by tiež malo byť povinnou súčasťou pedagogického vzdelávania. Klein zároveň vyhlásil, že je potrebné preskúmať, čo sa o judaizme píše v školských učebniciach.

"Niektoré učebnice opisujú život židov ako pred 2000 rokmi. Píše sa v nich, že chlapci čítajú z Tóry a dievčatá melú kukuricu," povedal Klein. Dodal, že na obraz židov negatívne vplývajú aj ilustrácie v náboženskej literatúre.

"V školských učebniciach musí byť jasne napísané, že židia patria do Nemecka," vyhlásil Klein.

Agentúra DPA pripomína, že Klein v roku 2019 vyzval židov, aby na verejnosti nenosili okrúhle čiapočky kippy na verejnosti. Dodal, že zmenil názor v tejto záležitosti, pretože v posledných rokoch nastal v Nemecku nárast antisemitských trestných činov.