Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister hospodárstva pochybuje o účinnosti sankcií voči Rusku

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Altmaier počas rozhovoru pre nemeckú spravodajskú spoločnosť ARD nevylúčil prípadné zavedenie sankcií v budúcnosti.

Berlín 8. septembra (TASR) - Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier vyslovil obavy nad účinnosťou prípadných sankcií voči Rusku. Vyjadril sa tak v súvislosti s prebiehajúcimi debatami nad možným pozastavením výstavby plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v reakcii na pokus o otravu ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra Reuters.

Altmaier počas rozhovoru pre nemeckú spravodajskú spoločnosť ARD nevylúčil prípadné zavedenie sankcií v budúcnosti. Upozornil však, že otvorené spôsoby komunikácie sú mnohokrát účinnejšie.

"Neviem o žiadnom takom prípade z minulosti, keď krajinu ako Rusko, či jemu podobnú krajinu, prinútili sankcie zmeniť svoje správanie," dodal Altmaier.

Nemecký minister zahraničných Heiko Maas v súvislosti s pokusom o otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného jedom zo skupiny novičok Moskve v sobotu pohrozil zastavením projektu plynovodu Severný prúd 2.

Riaditeľ nemeckej asociácie východoeurópskeho podnikania (OAOEV) Michael Harms však v utorok pre nemecké rádio Deutschlandfunk uviedol, že z právneho hľadiska je takýto krok takmer nemožný. Ako dôvod uviedol, že k výstavbe už boli vydané všetky povolenia, a dodal, že zmluvy sú nepriestrelné.