Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister: Jednota EÚ v otázke sankcií Ruska sa začína rozpadať

Na archívnej snímke z 11. apríla 2022 nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Lídri EÚ budú počas pondelka a utorka rokovať o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý by mal obsahovať aj ropné embargo.

Berlín 29. mája (TASR) - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v nedeľu vyjadril obavy, že jednota Európskej únie "sa začína rozpadať". Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, na ktorom budú prezidenti a premiéri členských krajín diskutovať o embargu na dovoz ruskej ropy a plánoch na znižovanie závislosti od ruských energií. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, sme videli, čo sa môže stať, ak je Európa zjednotená," vyhlásil Habeck na tlačovej konferencii. "Dúfajme, že s ohľadom na zajtrajší summit to bude tak naďalej pokračovať. Začína sa to však čoraz viac rozpadať," poznamenal minister v súvislosti s nedostatočnou jednotou eurobloku v prístupe k Rusku.

"Európa je stále obrovskou ekonomickou oblasťou s neuveriteľnou ekonomickou silou. A keď bude jednotná, dokáže túto silu využiť," povedal Habeck pri príležitosti otvorenia obchodného veľtrhu v Hannoveri.

Apeloval tiež na Berlín, aby na summite v Bruseli predstavil jednotný postoj a nezdržal sa hlasovania pre nezhody v rámci nemeckej vládnej koalície. Takýto jednotný prístup by mali podľa jeho slov zvoliť aj ostatné členské krajiny EÚ.

Lídri EÚ budú počas pondelka a utorka rokovať o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý by mal obsahovať aj ropné embargo. Venovať sa majú tiež programu zameranému na urýchlenie ukončenia závislosti od fosílnych palív vrátane ruského plynu.