Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister: Stratégia vlády má úspech napriek rekordným prípadom

Na archívnej snímke nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Foto: TASR/AP

Potvrdený počet prípadov infekcie koronavírusom sa v súčasnosti v Nemecku posúva smerom k 200.000 denne a podľa Lauterbacha by mohol dosiahnuť 400.000 za deň.

Berlín 28. januára (TASR) - Stratégia nemeckej vlády proti pandémii koronavírusu je úspešná, vyhlásil v piatok nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Jeho vyjadrenia prišli v čase doposiaľ nevídaného nárastu počtu nových prípadov infekcie v krajine, informovala agentúra DPA.

Opatrenia zavedené úradmi mali očakávaný vplyv, uviedol Lauterbach, ktorý je sám lekárom, na spoločnej tlačovej konferencii s riaditeľom Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lotharom Wielerom.

"Brali sme do úvahy očakávané vysoké počty prípadov," podotkol minister. Potvrdený počet prípadov infekcie koronavírusom sa v súčasnosti v Nemecku posúva smerom k 200.000 denne a podľa Lauterbacha by mohol dosiahnuť 400.000 za deň.

Priemerné počty infekcií počas minulého týždňa preukázali, že mladší ľudia, ktorí sú menej náchylní na ťažký priebeh ochorenia COVID-19, sú na vrchole infekcie. Úroveň infekcie medzi staršími obyvateľmi je naopak desaťkrát nižšia, spresnil šéf rezortu zdravotníctva.

"Toto je náš úspech," povedal v súvislosti s obmedzeniami v oblasti verejného života a zhromaždení, ktoré sú v platnosti v celom Nemecku. Najnovšie prijaté opatrenia sú zamerané predovšetkým na nezaočkovaných obyvateľov, pripomína DPA.

Sedemdňová incidencia podľa RKI stúpla na 1073, čo predstavuje doterajší vrchol pandémie. Príslušné zdravotnícke úrady zaznamenali v piatok v Nemecku 190.148 nových prípadov nákazy za uplynulý deň. Vysoko nákazlivý koronavírusový variant omikron je zodpovedný za 96 percent prípadov z minulého týždňa. Za posledných 24 hodín zomrelo v Nemecku 170 ľudí s koronavírusom, dodáva DPA.