Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident chce, aby 40 % štátnych vyznamenaní dostávali ženy

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Každý nemecký občan môže na nemecké štátne vyznamenanie nominovať ktoréhokoľvek spoluobčana.

Berlín 24. novembra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier zaviedol v stredu kvótu, podľa ktorej majú najmenej 40 percent štátnych vyznamenaní Rad za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko získať ženy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Ženy dosahujú v našej spoločnosti veľké veci. Či už v združeniach, firmách, na univerzitách alebo v kultúre – ženy zabezpečujú súdržnosť, ľudskosť, pokrok a kreativitu. Patrí im za to vďaka, ale aj viditeľnejšie uznanie," povedal Steinmeier. Zároveň vyzval občanov, aby na toto ocenenie nominovali viac žien, napísala nemecká spravodajská stanica Deutsche Welle (DW).

Ako uviedla kancelária nemeckého prezidenta, ženám je udeľovaná len asi tretina nemeckých štátnych vyznamenaní, hoci sú v spoločnosti zastúpené rovnako ako muži.

"Toto vyznamenanie (Rad za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko) je spôsob, ako oceniť vynikajúcu službu našej komunite," uviedol prezident. Zavedenie kvóty je podľa jeho slov spôsob, "ako dať viacerým ženám uznanie, ktoré si zaslúžia".

Každý nemecký občan môže na nemecké štátne vyznamenanie nominovať ktoréhokoľvek spoluobčana. Návrhy preskúmavajú jednotlivé spolkové krajiny, ktoré potom môžu jednotlivé nominácie postúpiť prezidentovi.