Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident po vakcíne od AstraZenecy: Pripojte sa

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá má 66 rokov, uviedla, že je pripravená dať sa zaočkovať vakcínou od AstraZenecy.

Berlín 1. apríla (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dostal vo štvrtok prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, oznámil jeho úrad. Stalo sa tak dva dni po tom, čo v Nemecku preventívne pozastavili očkovanie vakcínou od AstraZenecy osôb mladších ako 60 rokov.

"Dôverujem vakcínam povoleným v Nemecku... Očkovanie je rozhodujúcim krokom na ceste von z pandémie. Využite dostupné príležitosti. Pripojte sa!" uviedol 65-ročný Steinmeier vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva v utorok preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca v prípade osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín, informovala agentúra AP.
Na archívnej snímke nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn 26. marca 2021 v Beríne.
Foto: TASR/AP

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a predstavitelia spolkových krajín jednomyseľne súhlasili, že táto očkovacia látka sa bude v Nemecku podávať len osobám starším ako 60 rokov. Mladší ľudia sa ňou môžu zaočkovať po dohode s lekárom v prípade, že patria do skupiny osôb, ktorým hrozí vážny priebeh choroby COVID-19.

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá má 66 rokov, tento týždeň uviedla, že je pripravená dať sa zaočkovať vakcínou od AstraZenecy. Zatiaľ však nie je známe, či a kedy sa tak stane.