Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident sa poďakoval kráľovi Karolovi III. za úžasné gesto

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (druhý sprava) a jeho manželka Elke Büdenbenderová (vpravo) vítajú britského kráľa Karola III. Foto: TASR/AP

Kráľ vystúpi aj v nemeckom parlamente a stretne sa s utečencami z Ukrajiny.

Berlín 29. marca (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu poďakoval kráľovi Karolovi III., že svoju prvú zahraničnú cestu ako nový britský panovník podnikol do Nemecka. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Toto je úžasné osobné gesto a dôležitý signál pre nemecko-britské vzťahy," povedal Steinmeier pri prijatí kráľa vo svojej oficiálnej rezidencii v paláci Bellevue v Berlíne.

Pripomenul tiež, že práve 29. marca 2017 vtedajšia britská premiérka Theresa Mayová odovzdala žiadosť Británie o vystúpenie z Európskej únie.

"Dnes, šesť rokov odo dňa, keď Británia začala proces odchodu z Európskej únie, otvárame novú kapitolu v našich vzťahoch. Spoločne, ako priatelia a partneri, sa z toho tešíme," povedal Steinmeier. Ocenil tiež kráľov dlhodobý záujem o problémy životného prostredia.

Karol III. a jeho manželka Kamila sú v Nemecku na trojdňovej návšteve. Ide o jeho prvú oficiálnu štátnu návštevu v zahraničí vo funkcii panovníka Spojeného kráľovstva, ktorým sa stal po úmrtí kráľovnej Alžbety II. Návšteva sa uskutočňuje ešte pred jeho formálnou korunováciou naplánovanou na 6. mája.

Kráľa (74) a jeho manželku Kamilu privítal nemecký prezident Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou pri Brandenburskej bráne v centre nemeckého hlavného mesta Berlín. Prezidentský pár bude Karola a Kamilu sprevádzať počas celej ich návštevy.

Britských kráľovských manželov privítali pri Brandenburskej bráne s vojenskými poctami - prvýkrát sa takýto obrad konal pri tejto historickej pamiatke. V jej okolí sa zišlo mnoho stoviek priaznivcov, ktorí ich tiež chceli privítať.

Kráľ vystúpi aj v nemeckom parlamente a stretne sa s utečencami z Ukrajiny.