Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident: Scény z letiska v Kábule sú pre Západ hanbou

Ľudia bežia okolo amerického transportného lietadla C-17 na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule 16. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Nemecko musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby dostalo do bezpečia našich krajanov a všetkých Afgancov a Afganky, ktorí im mnoho rokov pomáhali, zdôraznil Steinmeier.

Berlín 17. augusta (TASR) - Chaotické scény z kábulského letiska, na ktoré prišli tisíce ľudí v nádeji, že sa im podarí utiecť z Afganistanu, sú hanbou pre Západ. V utorok to v Berlíne povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, informovali nemecké médiá.

"Zábery dokumentujúce zúfalstvo (miestnych ľudí) na letisku v Kábule sú pre politický Západ zahanbujúce," vyhlásil Steinmeier. Situáciu po ovládnutí krajiny militantným hnutím Taliban označil za "ľudskú tragédiu, za ktorú sme spoluzodpovední, a zlom v politike, ktorý nami otrasie a zmení svet," cituje hlavu štátu denník Der Tagesspiegel.

"Nemecko musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby dostalo do bezpečia našich krajanov a všetkých Afgancov a Afganky, ktorí im mnoho rokov pomáhali," zdôraznil Steinmeier. Vyzval na poskytnutie pomoci pre tých, "ktorým hrozí násilie alebo smrť vrátane mnohých odvážnych žien".

Ľudia sa zhromažďujú neďaleko amerického transportného lietadla C-17 na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v utorok 17. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Steinmeier sa tiež vyslovil za zásadnú diskusiu o zahraničnej politike Nemecka. "Neúspech nášho dlhoročného úsilia vybudovať v Afganistane stabilnú a udržateľnú spoločnosť vyvoláva zásadné otázky o minulosti a budúcnosti našej zahraničnej politiky a vojenskej angažovanosti - trpké otázky, na ktoré musíme odpovedať úprimne a dôkladne, nie rýchlo." Rýchly rozpad afganskej vlády a jej bezpečnostných zložiek, ako aj prevzatie moci Talibanom bez odporu, "bude dlho vrhať tieň (na Afganistan)", uviedol.

Počas 20-ročnej misie NATO vedenej Spojenými štátmi slúžilo v Afganistane dovedna 150.000 nemeckých vojakov - po USA išlo o najpočetnejší kontingent. Posledných príslušníkov ozbrojených síl stiahol Berlín z Afganistanu koncom júna.