Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident vyzdvihol odvahu neúspešnej revolúcie z roku 1848

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/Marko Erd

Revolučné povstania v roku 1848 sa začali vo Francúzsku, ale rýchlo sa rozšírili po celej Európe. V marci 1848 vypukli povstania v mnohých mestách Nemeckého spolku.

Berlín 18. marca (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok večer na bankete v Berlíne vyzdvihol odvahu neúspešnej marcovej revolúcie v Európe z roku 1848 ako boj za liberálne slobody proti represívnym režimom.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Vieme, že revolúcia vtedy zlyhala - na barikádach a v parlamentoch. Staré sily čoskoro opäť získali prevahu v celej Európe," povedal Steinmeier na republikánskom bankete v berlínskom paláci Bellevue, oficiálnom sídle prezidenta.

"Vo svete však vládol duch slobody, ktorý sa už nenechal udusiť žiadnym autoritárskym štátom alebo diktatúrou," vyhlásila nemecká hlava štátu. Dátum 18. marec zostáva "výnimočným dňom v dejinách nemeckej demokracie", dodal Steinmeier.

Prezident pripomenul, že 18. marca 1793 založili nemeckí jakobíni v Mainzi prvú republiku na nemeckej pôde, pričom 18. marca 1990 sa v bývalom komunistickom východnom Nemecku uskutočnili prvé slobodné parlamentné voľby.

"18. marec je symbolom slobody, rovnosti a ľudskosti, srdca modernej demokracie. Znamená demokratickú dôveru. Pre mňa je 18. marec dňom občianskej odvahy," povedal Steinmeier.

Revolučné povstania v roku 1848 sa začali vo Francúzsku, ale rýchlo sa rozšírili po celej Európe. V marci 1848 vypukli povstania v mnohých mestách Nemeckého spolku.

V Berlíne revolucionári 18. a 19. marca 1848 postavili barikády a bojovali proti vládnym jednotkám, pričom zahynulo niekoľko stoviek ľudí.

Ľudia vyšli do ulíc proti útlaku, chudobe a hladu, požadovali slobodu tlače a zhromažďovania, ako aj slobodné voľby a ústavu.

Revolúcie si spočiatku vynútili nastolenie liberálnych vlád vo veľkej časti Nemeckého spolku a viedli k zvoleniu nemeckého ústavodarného národného zhromaždenia, ktoré sa zišlo v máji v Kostole sv. Pavla vo Frankfurte.

Revolúcie z roku 1848 však boli čoskoro potlačené násilím, pričom liberálne a demokratické výdobytky zanikli.