Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecký snem vyzval na zriadenie pamätníka poľských vojnových obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemcov a Poliakov by mal pamätník spájať a prispievať k prehlbovaniu vzťahov medzi oboma krajinami, uvádza sa v príslušnom dokumente.

Berlín 31. októbra (TASR) - Nemecký spolkový snem (Bundestag) veľkou väčšinou požiadal vládu, aby na význačnom mieste v Berlíne vytvorila pamätník poľských obetí nacizmu počas druhej svetovej vojny.

Zodpovedajúci návrh zákona snem schválil v piatok hlasmi všetkých parlamentných skupín, s výnimkou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), informovala v sobotu tlačová agentúra DPA.

Pamätník by mal byť miestom stretávania sa a diskusií o histórii. Nemcov a Poliakov by mal zároveň spájať a prispievať k prehlbovaniu vzťahov medzi oboma krajinami, uvádza sa v príslušnom dokumente.

Koncept pamätníka vypracujú spoločne nemeckí a poľskí experti.

"Takéto miesto by nebolo iba gestom zmierenia voči Poľsku; bolo by dôležitým príspevkom k procesu historického a kultúrneho sebazdokonalenia a určenia svojej pozície v nemeckej spoločnosti, čo môže mať oslobodzujúci účinok," uvádza sa ďalej v rezolúcii Bundestagu.

Poľsko v pomere k celkovému počtu obyvateľstva malo v druhej svetovej vojne viac mŕtvych než akákoľvek iná krajina. Zabitých bolo štyri až šesť miliónov Poliakov - približne pätina tamojšej populácie.

Stupeň deštrukcie spôsobenej nacistickou vyhladzovacou vojnou bol tiež pomerne vysoký, píše DPA.

Otázka reparácií nie je pre poľskú vládu stále definitívne vyriešená.

Nemecký parlament v roku 2017 zriadil komisiu na určenie vojnových škôd, ktoré Poľsko utrpelo.

Podľa skorších poľských odhadov založených na súpise z roku 1946 ide o 800 miliárd eur. Pre berlínsku vládu sa však záležitosť vojnových reparácií uzavrela Zmluvou o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku z roku 1990.