Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd odsúdil osem členov združenia Revolution Chemnitz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odsúdení vo veku 22-32 rokov podľa obžaloby v Nemecku pripravovali krajne pravicový prevrat.

Drážďany 24. marca (TASR) - Vyšší krajinský súd v Drážďanoch v nemeckej spolkovej krajine Sasko v utorok po procese trvajúcom šesť mesiacov vyniesol rozsudok voči ôsmim členom krajne pravicovej skupiny Revolution Chemnitz, ktorá plánovala útoky v Nemecku. Obžalovaní boli odsúdení na tresty odňatia slobody v trvaní dva roky a tri mesiace až päť a pol roka. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetkých osem mužov bolo odsúdených za členstvo v teroristickom združení a jeho vodca aj za založenie tohto neonacistického zoskupenia.

Odsúdení vo veku 22-32 rokov podľa obžaloby v Nemecku pripravovali krajne pravicový prevrat. Spolková prokuratúra potvrdila národnosocialistické zmýšľanie tejto skupiny.

Proces sa v Drážďanoch začal 30. septembra. Zoskupenie vzniklo v septembri 2018 prostredníctvom online četu. Podnetom na jeho vznik boli zhromaždenia v meste Chemnitz, ktoré spustil incident, pri ktorom koncom augusta 2018 prišiel po potýčke s utečencom o život 35-ročný muž.

Ako píše denník Süddeutsche Zeitung, najmenej jeden z členov Revolution Chemnitz stál pred súdom už pred desiatimi rokmi - ide o Toma W., jedného z vodcov zakázaného pravicovo-radikálneho združenia Sturm 34.