Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd zakázal pasáže z knihy o bývalom kancelárovi Kohlovi

Na archívnej snímke z 29. mája 2018 v Kolíne nad Rýnom kniha Heriberta Schwana s názvom "Vermächtnis: Kohl-Protokolle" (Dedičstvo: Kohlove protokoly). Foto: TASR/DPA

Kohl je považovaný za jedného z najvýznamnejších politikov v modernej nemeckej histórii, predovšetkým vďaka svojim zásluhám o znovuzjednotenie Nemecka a zjednotenie Európy.

Kolín 6. februára (TASR) - Súd v Kolíne nad Rýnom v rámci prebiehajúceho súdneho sporu zakázal publikovanie ďalších pasáží z knihy s odhaleniami o bývalom nemeckom kancelárovi Helmutovi Kohlovi. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dotknuté sú nielen Kohlove citáty, ale aj opisy a hodnotenia autora predmetnej knihy Heriberta Schwana, ktorý predtým pracoval pre Kohla ako ghostwriter (profesionálny spisovateľ platený za písanie), uviedol v utorok Vyšší krajinský súd v Kolíne.

Hoci svedkovia ako Kohlov syn Walter v predchádzajúcom súdnom konaní potvrdili, že Kohl neuzavrel so Schwanom žiadnu písomnú dohodu o mlčanlivosti, súd dospel k záveru, že mlčanlivosť sa predpokladala, pretože Schwan v minulosti pracoval pre Kohla.

Schwan, známy rozhlasový novinár a historik, začiatkom roku 2000 ako ghostwriter napísal Kohlove memoáre spolu s bývalým kancelárom. Schwan zároveň nahral na magnetofónovú pásku dlhé záznamy týkajúce sa Kohlovho politického života.

Pred napísaním posledného dielu pamätí sa však obaja protagonisti pohádali. Schwan následne vydal knihu s názvom "Vermächtnis: Kohl-Protokolle" (Dedičstvo: Kohlove protokoly), ktorá obsahovala neautorizované výroky bývalého kancelára, najmä drastické hodnotenia iných politikov.

Kohl potom Schwana zažaloval s tým, že komentáre, ktoré uverejnil, neboli určené pre verejnosť. Od Kohlovej smrti v roku 2017 v konaní pokračuje jeho vdova Maike Kohlová-Richterová.

Kohl je považovaný za jedného z najvýznamnejších politikov v modernej nemeckej histórii, predovšetkým vďaka svojim zásluhám o znovuzjednotenie Nemecka a zjednotenie Európy.

Schwan bol z utorkového rozhodnutia súdu sklamaný. "Keby ma požiadali, aby som mlčal, utiekol by som," vyhlásil. Z novinárskeho hľadiska je "nepredstaviteľné", že teraz boli zakázané aj citáty, ktoré sa netýkajú výrokov Helmuta Kohla, ale skôr jeho hodnotenia iných osôb, tvrdí Schwan.