Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd zamietol vyššie odškodné pozostalým obetí leteckej havárie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa vyšetrovateľov spôsobil haváriu lietadla spoločnosti Germanwings druhý pilot Andreas Lubitz, ktorý s ním úmyselne narazil do horského masívu Trois-Évchés vo francúzskych Alpách.

Frankfurt nad Mohanom 30. júna (TASR) - Nemecký súd vo štvrtok zamietol žaloby rodín obetí leteckej katastrofy, ktorá sa odohrala v roku 2015. Pilot spoločnosti Germanwings vtedy lietadlom úmyselne havaroval vo francúzskych Alpách. Pri nehode zomrelo všetkých 150 ľudí na palube. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Frankfurtský okresný súd odmietol uznať žaloby pozostalých proti materskej spoločnosti Lufthansa, ktorí sa dožadovali odškodného za spôsobenú ujmu. Podobne rozhodli okresné súdy v mestách Hamm a Essen v rokoch 2021 a 2020.

Podľa vyšetrovateľov spôsobil haváriu lietadla spoločnosti Germanwings druhý pilot Andreas Lubitz, ktorý s ním úmyselne narazil do horského masívu Trois-Évchés vo francúzskych Alpách. Lubitz pred haváriou už nejaký čas trpel depresiami.

Žalobcovia obviňujú Lufthansu z nedbanlivosti v súvislosti so zdravotnými prehliadkami a tvrdia, že odškodné, ktoré pozostalým letecká spoločnosť vyplatila, nie je dostačujúce.

Nemecké súdy sa však domnievajú, že zdravotný stav pilotov je záležitosťou letovej bezpečnosti a za tú zodpovedá štát a Spolkový úrad pre letectvo. Poškodení teda hodlajú na jeseň zažalovať štát.