Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd zrušil zatykač na muža zapleteného do vraždy Lübckeho

Walter Lübcke, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Lübckeho, ktorý pôsobil v komunálnej politike v meste Kassel, našli 2. júna na terase jeho domu vo Wolfhagene v spolkovej krajine Hesensko so strelným zranením hlavy.

Karlsruhe 15. januára (TASR) - Nemecký Spolkový súdny dvor (BGH) zrušil v stredu zatykač vydaný na muža, ktorý mal byť komplicom pri vlaňajšej vražde komunálneho politika Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Waltera Lübckeho. Informovala o tom agentúra DPA.

BGH zrušil platnosť zatykača vydaného na Elmara J., ktorý mal Stephenovi E., podozrivému zo zabitia Lübckeho, predať strelnú zbraň.

Lübckeho, ktorý pôsobil v komunálnej politike v meste Kassel, našli 2. júna na terase jeho domu vo Wolfhagene v spolkovej krajine Hesensko so strelným zranením hlavy. Zomrel krátko po prevoze do nemocnice.

Údajný strelec, ktorého zadržali dva týždne po vražde Lübckeho, patrí ku krajne pravicovým extrémistom a je podozrivý aj z toho, že v januári 2016 sa pokúsil zavraždiť 22-ročného žiadateľa o azyl z Iraku, ktorému spôsobil bodné zranenia.

Stephen E. sa k vražde Lübckeho najprv priznal, neskôr však svoje priznanie stiahol. Jeho právnik 8. januára informoval, že jeho klient v novej výpovedi poprel, že na Lübckeho vystrelil. Strelcom mal byť Markus H, ktorý bol ako druhý podozrivý v spojitosti s vraždou takisto zadržaný. Podľa právnika chcel jeho klient prvotným priznaním Markusa H. chrániť, za čo mala jeho rodina získať ochranu a finančné výhody.