Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecký ústavný súd zrušil štátne financiovanie politických strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Právne kroky podnikli politické strany, ktoré boli v tom čase v opozícii - Zelení, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a krajne ľavicová Ľavica.

Karlsruhe 24. januára (TASR) - Nemecký ústavný súd v Karlsruhe v utorok zrušil navýšenie štátneho financovania politických strán, ktoré parlament schválil v roku 2018. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Opatrenie schválila ešte bývalá vládna koalícia spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Štátny príspevok pre politické strany sa zvýšil o 25 miliónov eur na celkovo 190 miliónov eur ročne. Súd v Karlsruhe však rozhodol, že opatrenie bolo protiústavné.

Právne kroky podnikli politické strany, ktoré boli v tom čase v opozícii - Zelení, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a krajne ľavicová Ľavica. Viac peňazí pre politické strany by podľa nich mohol vyvolávať dojem, že sa obohacujú na úkor daňových poplatníkov.

Návrh v roku 2018 podporili Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej bavorská sesterská strana Kresťanskosociálna únia (CSU) a Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Štátna podpora pre politické strany v Nemecku závisí od počtu hlasov vo voľbách a prihliada sa aj na infláciu.