Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecký virológ ohlásil koniec pandémie, minister chce ďalej opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Nemocnice sú plné, personál preťažený, nadúmrtnosť je vysoká a zima sa ešte nekončí, varoval Lauterbach.

Berlín 27. decembra (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v utorok odmietol šíriace sa požiadavky na zrušenie protipandemických opatrení po tom, čo najznámejší virológ v Nemecku Christian Drosten vyhlásil, že podľa jeho úsudku sa už pandémia skončila. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

"Okamžité zrušenie všetkých opatrení by bolo ľahkovážne a nežiada to ani Christian Drosten," povedal Lauterbach, ktorý je z hlavnej vládnej strany SPD.

V reakcii na Drostenovo vyhlásenie trvá na zrušení zostávajúcich opatrení napríklad minister spravodlivosti Marco Buschmann z menšej koaličnej strany FDP. Podobný názor má aj opozičná CDU/CSU, ktorá za týmto účelom požaduje mimoriadne stretnutie krajinských premiérov so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

"Christian Drosten má pravdu, že pri koronavírusových vlnách sme sa dostali do endemického stavu. Tie vlny teraz postihujú len niektoré časti obyvateľstva," pripustil spolkový minister zdravotníctva, ktorý však vyzýva ľudí na opatrnosť. Dôležité je podľa neho chrániť starých ľudí a ohrozené skupiny, a to napríklad nosením rúšok v domovoch dôchodcov či izoláciou chorých na pracovisku.

"Nemocnice sú plné, personál preťažený, nadúmrtnosť je vysoká a zima sa ešte nekončí," varoval Lauterbach.

Liberálna koaličná FDP však podľa svojho podpredsedu Wolfganga Kubického už po Drostenovom vyhlásení o konci pandémie nevidí dôvod na pokračovanie opatrení obmedzujúcich ústavné práva občanov.

Predseda Združenia nemeckých krajinských okresov Reinhard Sager v utorok apeloval na spolkovú vládu, aby "naliehavo" prehodnotila zostávajúce proticovidové opatrenia. Podľa neho je čoraz ťažšie vysvetliť cestujúcim nevyhnutnosť povinného nosenia respirátora vo vlakoch. V lietadlách táto povinnosť už dávnejšie neplatí, rovnako tiež v prostriedkoch miestnej hromadnej dopravy na viacerých miestach v krajine, v diaľkových spojoch však áno.