Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Németh: Maďarsko musí bieloruskému ľudu prejaviť solidaritu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Németh zdôraznil, že bývalé komunistické krajiny, ako aj národy strednej a východnej Európy, sledujú pozorne a citlivo demokratické hnutie, ktoré sa v Bielorusku rozvinulo.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Maďarsko a maďarský parlament musia bieloruskému ľudu prejaviť solidaritu. Vyhlásil to v stredu v Budapešti - po neverejnom rokovaní zahraničného výboru parlamentu - predseda tohto orgánu za vládnu stranu Fidesz Zsolt Németh.

Németh podľa agentúry MTI zdôraznil, že bývalé komunistické krajiny, ako aj národy strednej a východnej Európy, sledujú pozorne a citlivo demokratické hnutie, ktoré sa v Bielorusku rozvinulo.

"Vzhľadom na dimenziu tohto hnutia je oprávnené očakávať, aby ho v čo najväčšej miere podporili západné krajiny, členské krajiny Európskej únie a NATO, ako i členské štáty Rady Európy," zdôraznil politik vládnej strany.

Maďarsko podľa Németha rozhodným spôsobom odsudzuje falšovanie výsledkov prezidentských volieb, ovplyvňovanie volieb, zásahy moci voči protestujúcim či opozičným vodcom.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach