Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nepál čakajú temné dni, lebo zemetrasenie poškodilo vodné elektrárne

Situácia v Nepále po zemetrasení, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nepál čakajú po obrovskom zemetrasení z 25. apríla temné dni, pretože boli poškodené hlavné vodné elektrárne v krajine. Informovali o tom dnes nepálske úrady.

Káthmandu 11. mája (TASR) - Nepál čakajú po obrovskom zemetrasení z 25. apríla temné dni, pretože boli poškodené hlavné vodné elektrárne v krajine. Informovali o tom dnes nepálske úrady.

"Naša celková výrobná kapacita elektrickej energie je 790 megawattov, ale po zemetrasení sme prišli o 109 megawattov," uviedol Rámčandra Pandej, zástupca výkonného riaditeľa Nepálskeho elektrárenského úradu, ktorého citovala agentúra DPA.

Veľké škody zaznamenali na vodných elektrárňach na riekach Trišuli, Devighat, Bhotekoši a Sunkoši, ktoré sa nachádzajú v najhoršie zasiahnutých horských okresoch Sindhupalčok a Nuvakot.

"Na priehrade Sunkoši poškodilo zemetrasenie kanál a samotnú nádrž priehrady, ako aj kancelárie a ubytovne zamestnancov. Teraz žijú v stanoch, kým im nepostavíme nové budovy,"
dodal zástupca riaditeľa.

Podľa jeho slov podobné škody vznikli aj na ostatných priehradách.

Hoci je Nepál bohatý na elektrinu získanú z hydroelektrární, v zime zažije každý deň 14-hodinové výpadky elektriny, pretože hladina vody v priehradách klesne.

Krajina kupuje 210 megawattov od Indie, aby doplnila nedostatok elektriny, ale i tak neuspokojuje dopyt zákazníkov.

Štátny elektrárenský úrad informoval, že už robí štúdie so zámerom zistiť úplný rozsah a dosah škôd spôsobených aprílovým zemetrasením, ktoré malo magnitúdu až 7,8.

"Teraz je ešte priskoro na poskytovanie vyhlásení," dodal Pandej.