Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Himalájach, kde zahynuli dvaja Slováci, je nezvestných 30 Čechov

Na snímke príslušníci nepálskej armády pripravujú zachránených turistov na transport v Thoron La pass pod masívom Dhaulágirí 15. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Informáciu priniesol Český rozhlas.

Dillí/Praha/Bratislava 17. októbra (Teraz.sk) – Tridsiatka Čechov je medzi desiatkami ľudí, ktorí sú nezvestní po závale lavínou a snehovej búrke v Nepále. Informáciu priniesol Český rozhlas. Nepálske úrady už oznámili, že nešťastie neprežilo najmenej 29 ľudí, vrátane slovenských horolezcov Jána Matláka a Vladimíra Švancára. Občania Českej republiky podľa informácií českej ambasády v Indii medzi mŕtvymi nie sú.

Český veľvyslanec v Dillí Miloslav Stašek potvrdil pre Český rozhlas, že ambasáde sa zatiaľ nepodarilo kontaktovať asi tridsať Čechov. "U niektorých vieme, že sú niekde v okolí Annapurny, vlastne v oblasti, kde došlo k nešťastiu. Ale nie je potvrdené, že by tam boli nájdení záchrannými tímami," priblížil veľvyslanec pre Český rozhlas.

Veľvyslanec zdôraznil, že českí turisti rozhodne nemusia byť pod lavínou. O väčšine z nich české veľvyslanectvo vie len to, že sú v Nepále.

"U väčšiny z nich je naozaj známa len informácia, že boli v Nepále v tú danú dobu a že sa príbuzným nepodarilo s nimi nadviazať kontakt. Nám bohužiaľ tiež nie. To znamená, že sú niekde na tracku v horách a sú mimo signál. U väčšiny z nich sa predpokladá, že sa vrátia a ozvú sa neskôr niekde z nejakého základného kempu".

Vo vysokohorskej oblasti je nezvestných najmenej 70 ľudí, pátranie po nich komplikuje zlé počasie, konštatuje Český rozhlas. Podľa Staška sú šance na prežitie na mieste nešťastia minimálne.

"Podmienky sú také, že ak tam niekto bol, je minimálna šanca na to, aby prežil. Napadlo tam veľké množstvo mokrého snehu, ktorý odtrhol lavíny. Je ťažké v tých podmienkach prežiť dlhšiu dobu," dodal.

V Nepále práve vrcholila hlavná turistická sezóna pred zimou. Horolezci tam v túto ročnú dobu chodia práve preto, že im pri ich výpravách praje počasie. Súčasné náhlej zmeny počasia spôsobil cyklón Hudhud, ktorý udrel cez víkend v Indii a zasiahol aj oblasť okolo často navštevovanej hory Annapurna.