Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nepál sa blíži k svojmu cieľu, snaží sa zdvojnásobiť počet tigrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ak sa súčasná miera rastu udrží, Nepál by sa mohol stať prvou z 13 krajín, ktorá dosiahne svoj cieľ stanovený na Petrohradskom summite o tigroch v roku 2010.

Káthmandu 29. júla (TASR) - Nepál sa blíži k dosiahnutiu svojho cieľa - zdvojnásobenia počtu tigrov na svojom území do roku 2022, oznámil v stredu nepálsky premiér Khadga Prasád Šarmá Olí.

Podľa agentúry DPA sa nepálsky premiér takto vyjadril pri príležitosti Medzinárodného dňa tigrov. Cieľom tohto dňa je zvýšenie informovanosti o ochrane tigrov.

Olí neuviedol konkrétne čísla, ale výsledky sčítania v roku 2018 ukázali, že počet tigrov v Nepále sa zo 121 v roku 2009 zvýšil na 235.

Ak sa súčasná miera rastu udrží, Nepál by sa mohol stať prvou z 13 krajín, ktorá dosiahne svoj cieľ stanovený na Petrohradskom summite o tigroch v roku 2010, kde sa zaviazali zdvojnásobiť počet svojich tigrov do roku 2022, uvádza Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

V posledných desaťročiach nepálske úrady úspešne mobilizovali miestne spoločenstvá na ochranu ohrozených voľne žijúcich živočíchov a ich biotopov.

Podľa WWF odborníci odhadujú, že vo voľnej prírode zostáva na celom svete približne 3900 tigrov.