Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nepálska polícia identifikovala telá troch francúzskych horolezcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Traja mladí horolezci - Thomas Arfi, Louis Pachoud a Gabriel Miloche – boli súčasťou osemčlennej expedície. Rozdelili sa do dvoch skupín, aby mohli zdolať rôzne vrchy.

Káthmandu 8. novembra (TASR) - Nepálska polícia identifikovala v pondelok telá troch francúzskych horolezcov, ktorí sa v októbri stratili v odľahlej časti Himalájí. Informovala o tom agentúra AFP.

Miestny policajný inšpektor pre AFP uviedol, že telá prepravili helikoptérou do neďalekého mesta Lukla, ktoré je obľúbenou zastávkou horolezcov smerujúcich na Everest. Telesné pozostatky odtiaľ prevezú do nepálskej metropoly Káthmandu na pitvu, dodal inšpektor.

Záchranné práce pozastavili minulý týždeň po tom, čo Francúzska federácia alpských a horských klubov (FFCAM) dospela k záveru, že šance nájsť mužov sú "prakticky nulové". FFCAM tiež odmietla tvrdenie zverejnené v miestnych médiách, že mladí horolezci nemali riadne povolenia na výstup.

Skupina, ktorá sa pokúšala zdolať Mingbo Eiger, 6000-metrový vrch neďaleko Everestu, naposledy použila svoj satelitný mobil 26. októbra.

Snahu ich nájsť však komplikovalo zlé počasie, člen záchranného tímu dokonca uviedol, že ich telá môžu byť pochované pod kopou snehu vysokou ako päťposchodová budova.

Traja mladí horolezci – Thomas Arfi, Louis Pachoud a Gabriel Miloche – boli súčasťou osemčlennej expedície. Rozdelili sa do dvoch skupín, aby mohli zdolať rôzne vrchy. Počas ich výstupu sa však spustila lavína a zdá sa, že muži sa následne pokúsili vrátiť do tábora, približuje AFP.

Horolezci sa do Nepálu vrátili po tom, čo táto himalájska krajina v septembri opäť otvorila svoje hranice pre zaočkovaných turistov.