Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NOVÉ ZEMETRASENIE V NEPÁLE: Zahynulo 40 ľudí, zranených je 1129 osôb

Na snímke ľudia sa zhromažďujú na ulici po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,4 postihlo dnes Nepál. Foto: TASR/AP

Nepál sa ešte len spamätáva z ničivého aprílového zemetrasenia, ktoré bolo najhoršie v krajine za posledných vyše 80 rokov.

Káthmandu/Patna 12. mája (TASR) - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes popoludní miestneho času zasiahlo Nepál a zabilo najmenej 36 ľudí. Ďalších 1117 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra. Zrútili sa aj budovy, už oslabené oveľa mohutnejším zemetrasením s magnitúdou 7,8 z 25. apríla. Otrasy zabíjali takisto v susedných krajinách, informovala tlačová agentúra AP.

Dnešné zemetrasenie malo epicentrum 68 kilometrov západne od mesta Namče Bazar, v blízkosti najvyššej hory sveta Mount Everest a hranice s Tibetom, vyplýva z údajov amerického geologického úradu USGS. Otrasy bolo cítiť až na severe Indie a v Bangladéši.



Budovy v indickej metropole Naí Dillí sa kývali, preto zamestnanci úradov vybiehali na ulice. Obyvatelia v indickom meste Siliguri, neďaleko hranice s Nepálom, hlásili, že z jednej či dvoch budov odpadli kusy betónu.

Na snímke mexický záchranár stojí na mieste zrútenej budovy po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes popoludní miestneho času zasiahlo Nepál a zabilo najmenej 36 ľudí. Ďalších 1117 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra. Zrútili sa aj budovy, už oslabené oveľa mohutnejším zemetrasením s magnitúdou 7,8 z 25. apríla. Otrasy zabíjali takisto v susedných krajinách.
Foto: TASR/AP


Päť ľudí prišlo o život v indických štátoch hraničiacich s Nepálom - jeden zomrel v Uttarpradéši a štyria v Biháre. Čínske médiá informovali, že jeden človek zahynul v Tibete, keď na jeho auto popadali skaly.

Nepál sa ešte len spamätáva z ničivého aprílového zemetrasenia, ktoré bolo najhoršie v krajine za posledných vyše 80 rokov. Zahynulo pri ňom najmenej 8150 ľudí a zranenia utrpelo vyše 17.800 osôb, napísala agentúra AP. Úplne zničené boli aj státisíce budov vrátane mnohých starovekých pamiatok - a veľa ďalších bolo poškodených.

Horolezci pokúšajúci sa vyliezť na najvyšší štít sveta Mount Everest odvolali tohtoročnú sezónu po tom, čo tam v lavíne vyvolanej aprílovým zemetrasením zahynulo 18 ľudí. V základnom tábore na Evereste sa už nenachádzajú žiadni horolezci ani nepálski šerpovia. "Všetci už odišli," dodal prezident nepálskeho združenia prevádzkovateľov expedícií Dambar Paradžuli, ktorého citovala agentúra Reuters.



Niekoľko budov sa dnes zrútilo v odľahlom nepálskom meste Čautárá, kde zahynuli alebo sa zranili viacerí ľudia. Uviedol to hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Paul Dillon. Nórsky Červený kríž, ktorý po aprílovom zemetrasení pomáha ľuďom v nemocnici v tomto meste, na Twitteri už skôr napísal, že "je mnoho zranených, niekoľko mŕtvych".

Čautárá sa stala centrom pre humanitárnu pomoc po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8 z 25. apríla, ktoré okrem obetí a zranených spôsobilo, že horské dediny sú zrovnané so zemou a zničených je až takmer pol milióna budov.

Na snímke záchranársky pes prehľadáva miesto zrútenej budovy po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes popoludní miestneho času zasiahlo Nepál a zabilo najmenej 36 ľudí. Ďalších 1117 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra. Zrútili sa aj budovy, už oslabené oveľa mohutnejším zemetrasením s magnitúdou 7,8 z 25. apríla. Otrasy zabíjali takisto v susedných krajinách.
Foto: TASR/AP


Dnešné zemetrasenie bolo však hlbšie, vyskytlo sa v hĺbke 18,5 kilometra - v porovnaní s aprílovým zemetrasením, ku ktorému došlo v hĺbke 15 kilometrov. Otrasy v menšej hĺbke spôsobujú viac škôd na zemskom povrchu.

Po dnešnom zemetrasení nasledovalo najmenej päť dodatočných zemetrasení s magnitúdou od 5,6 do 6,3. Dočasne zatvorili aj medzinárodné letisko v Káthmandu a v premávke v uliciach metropoly vznikli zápchy.

"Zdalo sa, že otrasy pokračujú a pokračujú. Človek mal pocit, ako by bol na člne na rozbúrenom mori," vyhlásila Rose Foleyová, predstaviteľka UNICEF v Káthmandu.

Humanitárne agentúry sa dnes snažia získať správy z oblastí mimo metropoly. "Myslíme na deti po celej krajine, veď už trpia. Toto ich ohrozuje ešte viac," dodala Foleyová.

Dán Rasmus Baastrup z organizácie Lekári bez hraníc pre dánsku televíziu TV2 povedal: "Rýchlo som kráčal. Nemohol som utekať, lebo zem sa tak triasla, že sa nedalo bežať." Lekár dodal, že celý personál organizácie je v poriadku.

Na snímke žena narieka počas prevozu do nemocnice po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,3 dnes popoludní miestneho času zasiahlo Nepál a zabilo najmenej 36 ľudí. Ďalších 1117 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra. Zrútili sa aj budovy, už oslabené oveľa mohutnejším zemetrasením s magnitúdou 7,8 z 25. apríla. Otrasy zabíjali takisto v susedných krajinách.
Foto: TASR/AP


Nastala úplna panika

Dnešné zemetrasenie zasiahlo ďalšie územia Nepálu a takisto aj tie už postihnuté. Silné otrasy sa prehnali aj oblasťou Sindhupalchowk, kde už niekoľko dní pôsobí jediná slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi. Podľa okresných úradov je v lokalite zničených až 63.885 domov. Otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Káthmandu.

"V Káthmandu nastala úplná panika, všetci sme vybehli von na ulicu a hľadali bezpečie na otvorenom priestranstve jedného námestia, ľudia kričali o pomoc. Všetko sa triaslo, budovy sa hýbali. Niektorí ľudia sa držali stĺpov. Momentálne sú obchody pozatvárané, ľudia sa snažia skontaktovať so svojimi blízkymi, ale spojenie je zlé, preto sa všetci vybrali domov zistiť škody a nájsť svoje rodiny a kamarátov. Očakávame dnes ešte ďalšie otrasy. Obyvatelia sú v strese a majú obrovský strach. MAGNA tímy sú v poriadku," informovala z Nepálu Karin Slováková, terénna pracovníčka humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi.

Na snímke ľudia utekajú sa ukryť do bezpečia po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,4 postihlo dnes Nepál.
Foto: TASR/AP


Pomôcť v tejto situácii môžu aj Slováci v zbierke, ktorú organizuje MAGNA. Všetky vyzbierané peniaze idú priamo na pomoc Nepálčanom.