Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nepálska pohraničná stráž odohnala pomocou streľby farmárov z Indie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepál a India zdieľajú 1850 kilometrov spoločných hraníc, ktoré Indovia a Nepálci za normálnych okolností často prekračujú cestou do práce.

Káthmandu 17. mája (TASR) - Nepálska polícia musela pomocou streľby odohnať indických farmárov, ktorí sa aj napriek opatreniam zavedeným proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 pokúšali dostať na druhú stranu hraníc, aby tam pozbierali úrodu zo svojich polí. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie predstaviteľov nepálskeho okresu Džhapa o tom informovala agentúra AFP.

Približne 150 Indov, ktorí si prenajímajú pôdu v provincii Džhapa na východe Nepálu, sa podľa slov miestnych orgánov pokúšalo v sobotu dostať násilím cez hranice.

"Naša pohraničná stráž začala strieľať do vzduchu po tom, ako dav zaútočil na ich stanovište," vyhlásil predstaviteľ okresu Džhapa.

Nepál a India zdieľajú 1850 kilometrov spoločných hraníc, ktoré Indovia a Nepálci za normálnych okolností často prekračujú cestou do práce, prípadne pri návštevách príbuzných.

V súvislosti s koronavírusovou pandémiou však vláda v Káthmandu ešte 22. marca uzavrela hranice a posilnila ich ochranu.

V Nepále zatiaľ evidujú 281 prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. V nedeľu krajina zaznamenala aj prvé úmrtie na toto infekčné ochorenie. Obeťou je 29-ročná žena, ktorá začiatkom mája porodila zdravé dieťa.