Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nepálsky šerpa prekonal svetový rekord v počte výstupov na Mt. Everest

Na archívnej snímke z 25. mája 2021 nepálsky šerpa Kami Rita na letisku v Káthmandú. Nepálsky šerpa Kami Rita v sobotu 7. mája 2022 už 26. raz vystúpil na Mount Everest, čím prekonal osobný a zároveň aj svetový rekord v počte výstupov na najvyššiu horu sveta. Foto: TASR/AP

Päťdesiatdvaročný Kami Rita pokoril horu vysokú 8848,86 metra v sobotu tradičnou juhovýchodnou trasou cez Južné sedlo, pričom viedol výpravu ďalších desiatich šerpov.

Káthmandú 8. mája (TASR) - Nepálsky šerpa Kami Rita v sobotu už 26. raz vystúpil na Mount Everest, čím prekonal osobný a zároveň aj svetový rekord v počte výstupov na najvyššiu horu sveta. V nedeľu o tom informovala miestna vláda. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Päťdesiatdvaročný Kami Rita pokoril horu vysokú 8848,86 metra v sobotu tradičnou juhovýchodnou trasou cez Južné sedlo, pričom viedol výpravu ďalších desiatich šerpov. Na vrchol najvyššej hory sveta, ktorú Nepálci volajú Čomolungmu, prvýkrát vystúpil vo veku 24 rokov a odvtedy absolvoval výstup takmer každý rok. Zdolal tiež viacero ďalších nepálskych osemtisícoviek.

Trasou, ktorú si Kami Rita vybral na tento rekordný výstup, prvýkrát na Mount Everest vyšli v roku 1953 novozélandský horolezec Edmund Hillary a nepálsky šerpa Tenzing Norgay, pričom dodnes patrí k najobľúbenejším trasám vedúcim na vrchol najvyššej hory sveta.

V priebehu tohto roka vydal Nepál 316 povolení na výstup na Mount Everest v hlavnej horolezeckej sezóne, ktorá prebieha v máji. Vlani ich vydal 408, čo bol vôbec najvyšší ročný počet vydaných povolení.

Pre Nepál predstavujú horolezci a výmena zahraničných mien dôležitý zdroj príjmov. Krajina však čelí kritike, že v Himalájach povoľuje výstup viac horolezcom, než je bezpečné.

Od prvého známeho zdolania Mount Everestu v roku 1953 sa naň podarilo z nepálskej a tibetskej strany vystúpiť už viac ako 10.000-krát. Zahynulo na ňom však aj 311 ľudí.