Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v Kazachstane si vyžiadali 225 mŕtvych a vyše 4500 zranených

Príslušníci poriadkovej polície blokujú demonštrantov počas protestu v meste Alma-Ata v stredu 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

Lekársku pomoc vyhľadalo viac než 2600 osôb, pričom 67 z nich je stále vo vážnom stave.

Nursultan 15. januára (TASR) - Nedávne násilné nepokoje v Kazachstane, ktoré sa začali pokojnými protestmi proti zvýšeniu cien pohonných hmôt, si vyžiadali celkovo 225 mŕtvych, oznámili v sobotu tamojšie úrady. V porovnaní s predošlými údajmi ide o dramatický nárast, informovala tlačová agentúra AFP.

"Počas výnimočného stavu boli do márnic prevezené telá 225 ľudí, z toho 19 príslušníkov polície a armády. Niektorí ďalší boli ozbrojení banditi, ktorí sa podieľali na teroristických útokoch. Žiaľ, obeťami teroristických činov sa stali aj civilisti," uviedol zástupca kazašskej prokuratúry Serik Šalabajev.

Kazachstan predtým priznal menej ako 50 obetí - 26 "ozbrojených zločincov" a 18 členov bezpečnostných zložiek. Vyššia bilancia mŕtvych - 164 -, ktorá sa minulý týždeň objavila na vládnom kanáli služby Telegram, bola rýchlo stiahnutá.

Hovorkyňa kazašského ministerstva zdravotníctva Asel Artakšinovová uviedla, že lekársku pomoc v danom čase vyhľadalo viac než 2600 osôb, pričom 67 z nich je stále vo vážnom stave. Šalabajev na brífingu podľa tlačovej agentúry TASS povedal, že zranenia počas výnimočného stavu utrpelo 4578 osôb.

Kazašské úrady obviňujú z rozpútania násilností "banditov" a "medzinárodných teroristov", ktorí sa podľa nich "zmocnili" protestov, pričom epicentrum nepokojov sa prenieslo zo západnej časti krajiny do najväčšieho mesta Alma-Ata na juhovýchode.

Vojaci z Moskvou vedenej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorí pomohli upokojiť situáciu v tejto stredoázijskej krajine, sa vo štvrtok začali postupne sťahovať. Kazašský konflikt, ktorý vypukol v prvých dňoch nového roka, podľa AFP odhalil mocenský zápas na samom vrchole vlády.